De valkuil van te snel oplossingen aandragen

LVSC
Type: Nieuws
Datum: 09 May 2019

Gijselien won een gratis coach sessie met een LVSC coach. Ze blikt terug op de sessie die ze had met LVSC Registercoach Jacqueline Schoones

Op een warme dinsdagmiddag ben ik onderweg gegaan naar IJsselmuiden waar ik mijn gewonnen coach-sessie had met Jacqueline Schoones. Jacqueline woont prachtig met uitzicht op de IJssel en Kampen aan de overkant. Dat gaf al stof tot gesprek en brak direct het ijs. Zij is een kundige coach met veel kennis en ervaring in het onderwijs waar ik zelf werkzaam ben als procesbegeleider "Lezen met begrip'.

Inzicht in kwaliteiten en valkuilen
Als eerste hebben we gepraat over mijn functie en wat ik zoal doe, ondertussen observeerde zij mij, vroeg door, en ik viel al snel in mijn eigen valkuil van te veel informatie geven achter elkaar. Dit zei ze niet, maar daar kwam ik vanzelf achter door haar aanpak. Op een gegeven moment pakte ze namelijk een stapel kaarten en gaf aan dat ik ja of nee mocht antwoorden. Op de kaarten stonden woorden als: zelfvertrouwen (ja), creatief (ja), bedachtzaam (nee), geduldig (nee), doorzetter (ja), doelgericht (ja), gesloten (nee), vernieuwend (ja), en nog veel andere kaartjes.

Prettige boost
Mijn stapel van de kaarten die ik met ja had beantwoord was gelukkig groter dan de nee-stapel. Op de foto mijn ja-kaarten! Vervolgens heeft Jacqueline de ja-stapel opgenoemd voor mij. "Je bent een persoon die spontaan en betrouwbaar is, die tactvol te werk gaat en makkelijk praat", enz., enz. Op deze manier kreeg ik een enorme boost en dat voelde heel positief.

De verraderlijke valkuil
Ook de kaarten waarop ik 'nee' had geantwoord kwamen natuurlijk ter sprake en ik reflecteerde op mijn eigen handelen van de afgelopen week in mijn werk als procesbegeleider. De combinatie met de ja-kaarten maakte dat ik door kreeg dat ik te snel een oplossing wil aandragen. De kunst voor mij is dat ik eerst door moet vragen over wat nu het werkelijke probleem is. Op zoek gaan naar de vraag achter de vragen! Dit heb ik eerder ook geleerd op de NOVO-opleiding (Nederlandse Opleiding voor Veranderkunde en Organisatieontwikkeling) en toch trap ik onbewust vaak in de valkuil van oplossingen aandragen.

De opdracht 
Jacqueline gaf mij de volgende opdracht mee. "Als iemand een gesprek bij je aanvraagt om een probleem te bespreken, probeer dan na te denken tijdens het gesprek en vraag door." Daarbij bedacht ze een trucje dat mij zou kunnen helpen om daar echt aan te denken. Op het moment dat iemand een vraag stelt voel ik aan mijn horloge en denk aan doorvragen..... Over twee maanden mail ik Jacqueline terug en dan bespreken we of dit is gelukt. Een stok achter de deur voor mij, zodat ik het echt ga proberen toe te passen! Dank je wel Jacqueline! Mocht iemand een coach nodig hebben zal ik zeker Jacqueline aanraden.

Inzicht in je kwaliteiten en valkuilen krijgen?
Wil je ook inzicht krijgen in je kwaliteiten en valkuilen en tips om niet in je valkuil te trappen? Zoek een gekwalificeerde LVSC coach of supervisor bij jou in de buurt in ons register en ga ook aan de slag met je kwaliteiten en valkuilen! Ga naar LVSC register.