Leernetwerk Den Haag: Appreciative Inquiry als weg bij leerbegeleiding

Organisator: 
den-haag
Locatie: Den Haag
(Start)datum: 
20 september 2023
PE punten: 1 PE punt

Een leuke start na de zomervakantie!

We gaan weer een leeratelier organiseren op 20 september met een workshop van een van de leden. Je kunt je opgeven tot en met 19 september voor de wokshop van Theo Hettema. Het belooft een inspirerende middag te worden.

De workshop wordt gegeven van 14.00 -18.00 uur (1 PE punt).

Appreciative Inquiry’ of ‘Waarderend onderzoeken’ is een methodiek uit de organisatiekunde voor het leiden en begeleiden van veranderingsprocessen in een organisatie. In Nederland heeft Appreciative Inquiry bekendheid gekregen door het werk van Robert Masselink (Veranderen met appreciative inquiry. Waarderend actieonderzoek in de praktijk, Amsterdam: Boom, 2020).

In Appreciative Inquiry wordt niet gewerkt aan het isoleren, benoemen en oplossen van een probleem (‘Dit is het knelpunt’ of ‘Dit is er eigenlijk aan de hand’). De inzet is om waarderend te kijken naar een vraagstuk dat zich voordoet. De focus ligt bij dat kijken op het bevragen van verhalen waar potentiële bloeifactoren voor het vraagstuk naar voren komen en op het verbeelden van een verlangen dat de drive voor verandering kan vormen.

 

Appreciative Inquiry leent zich goed als benadering bij leerbegeleiding in supervisie (individueel/groep), coaching en intervisie. Het biedt veel handvatten om de supervisant(en) of coachee(s) met een actieve leerhouding hun inbreng te laten onderzoeken. Door de stapsgewijze benadering is het ook bij uitstek een mooie methode om voor intervisiegroepen te gebruiken.

Workshopleider

Theo Hettema (www.weerzininjewerk.nl) werkt als supervisor en intervisor veel met Appreciative Inquiry. Hij zal met de deelnemers van de workshop de waarde van Appreciative Inquiry voor leerbegeleiding onderzoeken.

Dat gebeurt in de vorm van een leeratelier, waarbij ingebrachte casus door de groep in intervisie waarderend worden onderzocht. Daarna wordt gekeken welke uitgangspunten en vooronderstellingen in de methodiek besloten liggen en hoe de methodiek in de praktijk van de deelnemers een plaats kan krijgen.

Aanmelden

Inschrijven kan via onderstaande knop. Er is plaats voor 12 deelnemers. Mocht je toch verhinderd ziijn schrijf je dan ook tijdig weer uit via de website, zodat je geen plek bezet houdt.

 

 

 

Locatie

De zolderkamer
Plein 18A
2251 CS Den Haag
(Start)datum: 
20 september 2023