Leeratelier Regio Den Haag - 26 april 2023 (1 PE): GECANCELD

Organisator: 
den-haag
Locatie: Den Haag
(Start)datum: 
26 april 2023

LET OP; OP 26 APRIL HEEFT DE TRAINER LATEN WETEN DOOR OVERMACHT NIET AANWEZIG TE KUNNEN ZIJEN. DE BIJEENKOMST WORDT DAAROM GECANCELD.

We zijn zeer verheugd te vermelden, dat we als regio een succesvol structureel leernetwerk/ leeratelier gevormd hebben! Tot nu toe hebben we 3 bijeenkomsten gehad en hebben samen vorm gegeven aan een solide, structureel en zelfsturend leernetwerk.

Werkwijze 2023: 4 leeratelier bijeenkomsten per jaar vooruit plannen. Dag, tijdstip en locatie staat vast.

Geplande leeratelier bijeenkomsten van regio Den Haag:

Data: 26 april, 20 september en 13 december 2023. Noteer vast in je agenda.


Tijdstip: 14.30 -18.30 uur.
Pe punten:1 PE punt per bijeenkomst

Gratis parkeer terrein, te vinden op het adres: Mr P. Droogleever Fortuynweg, 2533 SR Den Haag. Op 2 minuten loopafstand. 

De leden maken zelf een keuze mbt bespreken van een concreet thema mbt leerbegeleiding, supervisie, coaching.

We maken gebruik van:

  • Roulerend dagvoorzitterschap.
  • Kortverslag van het besprokene.
  • 1 PE punt per bijeenkomst.

Thema leeratelier regio Den Haag op 26 april 2023:

Normativiteit en ethische vraagstukken in supervisie in de huidige maatschappelijke context

Reflectie en individuele bewustwording hangen als vanzelfsprekende uithangborden boven alle activiteiten in supervisie : “van pion naar handelend subject door leren van binnenuit”. Daarmee is meteen ook aangeduid waarom supervisie als een werkmethode beschouwd zou kunnen worden die diep geworteld is in de (post)moderniteit. Verder niet van belang? Als wij ons realiseren dat wij inmiddels in de laatmoderniteit gearriveerd zijn, kan het zinvol zijn ook deze (inderdaad: brede) context nader te beschouwen: het reflecterende ‘handelende subject’ kan op ‘laatmoderne’, en zodanig nog complexere wijze met normativiteit dan wel ethiek in aanraking komen. Ook kunnen kwesties als macht en machteloosheid (de pion?) zich tegenwoordig anders voordoen dan voorheen.

Het loont de complexe huidige maatschappelijke context te betrekken bij het reflecteren over de (eigen) supervisiepraktijk met de focus op de ethische dan wel normatieve lading die daar naar boven komt. Omdat wij in deze editie van het leeratelier tijd willen nemen - en hebben- om dit te onderzoeken, doen wij dit tevens tegen de achtergrond van de diverse levensfasen waarin supervisanten – en in de latere fasen ook supervisoren- verkeren (van jongvolwassen tot meer levenservaren), in de veronderstelling dat reflectie en de normatieve ontwikkeling per levensfase kunnen verschillen.

Dit leeratelier zal de maatschappelijke context kort naar de voorgrond ‘tillen’, zonder dat de supervisiepraktijk achter theoretische verhandelingen verdwijnt. De termen ‘normen en waarden’ worden tegenwoordig (te pas en soms te onpas) in veel werkomgevingen gebruikt, maar ethische vraagstukken kunnen zich in de praktijk met meer gelaagdheid voordoen dan de voornoemde woordcombinatie met een redelijk gladgestreken voorkomen doet vermoeden. Omdat een dergelijk voorkomen ook samenhangt met de laatmoderne context is de blik op de genuanceerdere praktijk des te meer van belang voor ons onderzoek.

In dit leeratelier zal deelneemster Silke Jacobi de hierboven beschreven thema’s, nu nog ‘puzzelstukjes’, bij elkaar brengen en daarbij putten uit haar afstudeeronderzoeken. Uiteraard zal dit slechts de achtergrond schetsen voor het gezamenlijk onderzoek aan de hand van ook de eigen supervisorische praktijken van alle deelnemers. Silke Jacobi is sociaal werker, supervisor en afgestudeerd aan de Universiteit voor Humanistiek in zorgethiek en beleid (MA).

Aanmelden

Eerstvolgende leeratelier bijeenkomst is op 26 april! Leden van regio Den Haag hebben voorrang! Via onderstaande knop kun je inschrijven voor de bijeenkomst van 26 april. 

Wat is een Leernetwerk?

Een leernetwerk/leeratelier is een interprofessionele gemeenschap, geïnspireerd op het Community of Practice model van Wenger (2002), waarbij mensen, met een gezamenlijke interesse en kennisvraag samenkomen. 

Het doel is tweeledig:

1) kennisuitwisseling en -ontwikkeling,

2) innovatie door ontwikkeling van hands-on-tools voor het werkveld.

Leren

Leren vindt interactief plaats in het leeratelier/leernetwerk, door praktijk en theoretische kennis en ervaringen te delen met elkaar, te experimenteren in de praktijk, en daardoor nieuwe kennis en inzichten op te doen. 

Samen leren gebeurd vanuit gelijkwaardigheid en veiligheid en het leernetwerk richt zich op kennisdeling, kenniscreatie, onderzoek en netwerkvorming. 

Er is sprake van een gemeenschappelijk doel, belang om te willen samenwerken, en willen opbouwen van een interpersoonlijke relatie en vertrouwen. Het uiteindelijke doel hiervan is kwaliteit te versterken.  

Opbrengst

Het leerrendement van het leernetwerk richt zich op een Kennisdoel, een Professionaliseringsdoel en een Veranderdoel: Spreekt dit je aan? Reserveer dan de bovenstaande data!

We kijken er naar uit, om samen verder vorm te geven aan een inspirerend leeratelier!

 

 

Locatie

PARKOERS ZUIDERPARK
Marie Heinenweg 3
2533 SX  Den Haag
(Start)datum: 
26 april 2023