Zelfontplooiing als wapen tegen robotisering

Overige
Type: Nieuws
Datum: 11 July 2017

Twee auto's, regelmatig uit eten en eens per jaar op vakantie: voor een deel van de middenklasse is deze luxe in gevaar, waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De beste remedie? Zoveel mogelijk je capaciteiten benutten om te groeien en je te ontwikkelen, suggereert jobcoach Victor Mion.

Dat je ooit uitgeleerd zou zijn is een achterhaald idee, zegt Mion. 'Ik houd mensen voortdurend voor dat ze nog steeds dezelfde hersenen hebben als toen ze twintig waren. In feite zie je dat ze nog steeds capaciteiten hebben om te groeien. Mensen zouden doelen moeten stellen: waar wil je naartoe en waar wil je over een aantal jaren staan? Is dat in de richting van waar je nu je werk hebt, of een hele andere richting? Maak daar bewuste keuzes in. Veel mensen komen in een kramp terecht en zoeken houvast bij elkaar.'

Routinematig
De grootste zorgenkindjes zijn volgens de WRR mbo'ers met een routinematige en administratieve baan en in de verzorgende en dienstverlenende beroepen. De grootste fout die ze kunnen maken is dat ze blijven zitten waar ze zitten en blijven doen wat ze gedaan hebben, zegt Mion. 'Robotisering heel veel van de taak van mensen overneemt, waardoor mensen in feite worden ingehaald als ze niet uitkijken en in een situatie blijven waar ze in zitten.

Lees verder