Vloggen tijdens ANSE Summer University

LVSC
Type: Nieuws
Datum: 31 July 2019

Tijdens de ANSE Summer University, van 26 tot 30 augustus in Bolzano (Italië), zal Gerian Dijkhuizen regelmatig vlogs maken voor LVSC.  Als vooraankondiging schreef zij alvast onderstaand blog voor ons. 

SUPERVISOR DOET BOODSCHAPPEN IN ITALIE……

Of: wat neem ik mee van de Summer University ANSE in Bolzano voor de LVSC?

Over drie weken ben ik in Bolzano. Namens de LVSC ga ik eind augustus naar de Summer University van ANSE (Association National Organisations for supervision and coaching).

Dat is leuk….maar wat haal ik er weg voor de LVSC?

Het thema is: Bridging, connecting worlds through supervision and coaching. Op een van de snikhete dagen in juli ga ik daar eens over nadenken. Allereerst ga ik uit van de brugfunctie die ik zou kunnen hebben. Ik verbind immers op een bepaalde manier de collega’s hier in Nederland met die van andere Europese landen. Mmmm…te vaag…concreter dus….

Nadat ik in 2008 bij het project Grundtvig betrokken was (ook via ANSE) is het kijken over de grens bij collega supervisoren/coaches steeds aantrekkelijker geworden. Hoe kwam dat zo?

Er ging een wereld voor mij open: de uitwisseling ‘hoe doe jij het, zo doe ik het’ bleek vruchtbaar en bracht ook nog eens een horde aan vooroordelen ten val. Vooroordelen? Ja, gedachten als: de opleidingen in kleine landen met een kleine zustervereniging zullen wel heel wat minder aan inhoud hebben. Maar wat héb ik geleerd in Litouwen, in Kroatië en van Sloveense collega’s.

Wat dan? Met name uithoudingsvermogen bij niet vanzelfsprekendheid van middelen, supervisanten, vervolgstudie, openheid in moeilijke tijden, hulp durven vragen. (Voor verdere uitleg zie hoofdstuk 24 in Supervisie Meerperspectivisch uit 2005: Supervisie in Europees perspectief dat ik samen met Sijtze de Roos schreef).

En wat doe ik nu verder in mijn boodschappenmandje? Ik ga vooral contacten onderhouden en nieuwe aanknopen. Het contact met Europese collega’s is een zaak van lange adem en veel investeren. Het helpt dat ik ook regelmatig als delegate van de LVSC op de General Assemblee ben van ANSE waar het ‘rondje langs de velden’ voor mij zoveel inhoud heeft: ieder lidland van ANSE vertelt over de actuele zaken in zijn of haar land bij de nationale supervisievereniging. Bovendien kan ik daar ook steeds de contacten met Europese collega’s verstevigen. Op die manier ben ik bezig te verzamelen: ervaringen, verhalen, ideeën, enz. enz.

Wat leveren die contacten op voor de LVSC?  Hier komt de ‘verbinding van werelden’ hoop ik uit de verf. Deze keer ga ik vlogs maken op iedere conferentiedag voor de LVSC website. Ik ga proberen om iets van sfeer en inhoud door te zenden naar wie geïnteresseerd is. En ook goed waarnemen: zijn er goede sprekers/workshops bij die die we wellicht kunnen vragen voor een Nederlandse conferentie.

Ook ben ik stimulator van Internationale Intervisie Groups. Zelf heb ik drie jaar in een IIG meegedraaid en het heeft me veel gebracht. (Zie mijn artikel in het Tijdschrift voor Begeleidingskunde nr 4-2017: Diversiteit en vriendschap over de grenzen). Die boodschap komt direct mee terug uit Bolzano: spreek je (ANSE-)Engels en wil je over je eigen (vak-)grenzen kijken: join een IIG!

En oja: als ‘editor’ voor Nederlandse bijdragen aan het ANSE Journal ben ik net een roofdier: lopen er Nederlandse collega’s rond die kunnen schrijven?  Het volgend Journal (2020 voorjaar) heeft als thema: Bridging. Dus: toehappen…..als iemand rondom dit thema iets te vertellen heeft!

Maar wat ik vooral mee terug wil nemen is de verrijking en ook de verdieping van de contacten met collega’s. Op de Summer Universities komen de supervisie/coachings- ‘werelden’ echt samen….hier is sprake van verbinding. Het is bijvoorbeeld mijn intervisiegroep gelukt om elke twee jaar weer een activiteit met elkaar te doen op een Summer University. Als groep zijn we gestopt maar als collega/vrienden vinden we het een feest elkaar weer te zien. Voor mij zijn de workshops inspirerend, ik praat erover met anderen, ik heb en deel kritiek, ik leef mee en raak enthousiast over jonge supervisoren/coaches die hun eerste schreden op het presentatievlak zetten. Durfals, pioniers! (ik betrap me dan op plaatsvervangende trots!). Ik ben blij met de ‘oude rotten’ die  workshops presenteren en die nog steeds vanuit hun ervaring zoveel te vertellen hebben. Wijsheid om te delen.

Enfin, mijn mandje komt goed gevuld terug en iets ervan kan, zoals gezegd, het geïnteresseerde LVSC-lid al meemaken in de toekomstige vlogs. De eerste, voor vertrek, is in de maak. Die zal gaan over wat er allemaal op het programma staat gedurende die vijf dagen in Italie. Binnenkort op de website!!

Ik heb er zin in……Bolzano sto arrivando!

Gerian Dijkhuizen (leer-)supervisor, docent supervisiekunde LVSC

Lid Commissie Internationale Contacten LVSC

Bezocht eerder Summer Universities in: Tallinn (2007), Stavanger (2011), Litouwen (2013), Kroatië (2015), Rotterdam (2017)

Gerian Dijkhuizen

Lees meer over Gerian Dijkhuizen op haar LVSC-profielpagina >>