Tijdelijke overbruggingsregeling Zelfstandig ondernemers (Tozo)

Type: Nieuws
Datum: 06 April 2020

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis en niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je via je woongemeente ondersteuning aanvragen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of bedrijfskapitaal.

De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen voor maximaal 3 maanden aan tot het sociaal minimum. Op een lening voor bedrijfskapitaal kun je een beroep doen om liquiditeitsproblemen op te lossen.

Wat houdt de regeling in?

De regeling is gebaseerd op de al bestaande Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. Deze voorziening heeft tijdelijk soepele voorwaarden vanwege de bijzondere situatie. De inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoef je bijvoorbeeld later niet terug te betalen. Daarnaast kun je een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Er zijn 2 vormen van ondersteuning mogelijk:

  1. Maximaal 3 maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum.
  2. Een lening voor bedrijfskapitaal.

    Meer informatie vind je op de website van de KVK

Update 24 april: 

De Tozo-regeling is op bepaalde pujnten inmiddels aangepast. De meest actuele informatie over de regeling vind je op de website van de Rijksoverheid.