Resultaten onderzoek coaching in Belgische bedrijven

LVSC
Type: Nieuws
Datum: 03 February 2014

Coaching is een methodiek die de medewerker ondersteuning biedt om zijn of haar pad te ontdekken en zélf tot oplossingen te komen. Het bewerkstelligt beter functioneren, zowel thuis als op het werk. Het stimuleert verantwoordelijkheid en toekomstgerichtheid. Geen wonder dus dat de meerderheid van de Belgische bedrijven coaching toepast. Maar ondanks het feit dat ze hier relatief tevreden over zijn, meet slechts 53% de concrete resultaten. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex en ICF (International Coach Federation).

Uit de studie blijkt dat maar liefst 85% van de bevraagde bedrijven, zowel grote als kleine, gebruik maakt van coaching. Hiervan geeft 90% aan tevreden te zijn met het resultaat van de coaching. Vooral leidinggevenden genieten van coaching, uitvoerende werknemers het minste. Opvallend is ook de doe-het-zelf mentaliteit van heel wat managers, waardoor eigenlijk niet kan gesproken worden van echte coaching.

De coaching kan worden uitgevoerd door de leidinggevende, een interne coach of een externe coach. Ook de Vlaamse Overheid volgde onlangs, door het invoeren van loopbaancheques voor individuele coaching voor werknemers en zelfstandigen.

Lees meer