Organisatieontwikkeling kan niet zonder persoonlijke ontwikkeling

Overige
Type: Nieuws
Datum: 15 January 2019

Artikel HRpraktijk: Een organisatieverandering doorvoeren staat niet los van persoonlijke ontwikkeling van de mensen die het betreft. Klinkt volstrekt logisch, maar in de praktijk worden de medewerkers van een organisatie nog wel eens vergeten tijdens een transitieproces...

'Waarom duurt het toch zo lang om een verandering door te voeren in mijn organisatie?' Dat was de vraag van iemand uit het publiek tijdens mijn lezing met Jaap Peters op het Nieuw Organiseren Festival. Ik vond het een stoere vraag, want daarmee liet hij zien dat het niet helemaal van een leien dakje ging, dat veranderen. Mijn antwoord: omdat het hier gaat om mensen en hun persoonlijke ontwikkeling. Mensen moeten zien los te komen van verwachtingen, het oude loslaten en het onbekende nieuwe instappen.

Daar gaat niet iedereen even snel in. De één ontwikkelt zich op een ander tempo dan de ander. En ontwikkeling valt niet af te dwingen. Doordouwen werkt niet. Mensen moeten er klaar voor zijn. Al kun je er wel een klein beetje bij helpen... Denk maar eens aan het alom bekende grassprietje, waarbij het bijzonder weinig zin heeft om eraan te gaan trekken om het harder te laten groeien. Wat je wél kunt doen is de omstandigheden zo gunstig mogelijk maken!

Naar artikel HRpraktijk