Ontwikkelen: er is meer nodig dan een cursus

Overige
Type: Nieuws
Datum: 28 March 2018

Een leven lang leren klinkt als een prachtige allitererende slagzin, maar in de praktijk komt er op de werkvloer nog weinig van terecht. Werknemers wereldwijd besteden gemiddeld zo’n 34 uur per persoon per jaar aan bedrijfsopleidingen en cursussen, zo blijkt uit onderzoek van de Association for Talent Development. Nauwelijks genoeg om bij te blijven in hun bestaande baan en het bereidt medewerkers zeker niet voor op de toekomst.

En dat terwijl we alle reden hebben om te denken dat dat nodig is. De komende twintig jaar zal werk een nieuwe invulling krijgen. We blijven niet meer standaard ons hele werkende leven bij hetzelfde bedrijf, banen worden (deels) geautomatiseerd. Robots die ons werk sneller en efficiënter doen, nemen banen over; het werk van bijvoorbeeld secretaresses en callcentermedewerkers is niet meer hetzelfde als pakweg tien jaar geleden.

CEO Volkmar Denner van het Duitse technologiebedrijf Bosch deed afgelopen maand een oproep aan het bedrijfsleven en de politiek: digitalisering is niet zomaar een technologisch fenomeen, het zorgt voor nieuwe vraagstukken die ons hele leven zullen veranderen. ‘Natuurlijk hoeft niet iedereen een softwarespecialist te worden, maar hoe kunnen we zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid bieden om mee te blijven draaien in een veranderende arbeidsmarkt?’ vraagt Denner zich af op de website van het bedrijf.

Lees het volledige artikel van ManagementTeam