Omarm je stress! - NRC

Overige
Type: Nieuws
Datum: 04 July 2019

Dat is goed voor je gezondheid
Hoe blijven veel geplaagde ministers, presidenten en bestuursvoorzitters van bedrijven waar het nooit eens even saai wil worden (bij voorbeeld KLM), onder al die druk overeind? Of al die minder bekende mensen die soms wel overdadig bedeeld worden met allerlei tegenslagen en dilemma’s: van een ontslag tot een veeleisende, dementerende ouder. Er zijn grote verschillen in hoe mensen met stress dealen: hieronder beschrijf ik in het kort de kern van dat verschil, opdat je er zelf ook je voordeel mee kunt doen.

Stress is de vijand
Kelly Mc Gonigal, gezondheidspsycholoog en docent aan Stanford University, wijdde er een mooie Ted Talk aan: stress werd lang gezien als de vijand, die je buiten de deur moest houden. In een studie onder 30.000 volwassenen in de Verenigde Staten werd de vraag gesteld: hoeveel stress mensen het afgelopen jaar hadden ervaren. Het bleek dat degenen die de vraag met ‘veel’ hadden beantwoord een veel grotere kans hadden om te overlijden dan degenen die de vraag met ‘weinig’ of ‘gemiddeld’ hadden beantwoord.

Of toch niet?
Het gevonden resultaat werd echter teniet gedaan door hun antwoord op een tweede vraag: ‘Geloof je dat stress gevaarlijk is voor je gezondheid?’. Opvallend was dat degene die hoog scoorden op hoeveelheid ervaren stress, maar de vraag met ‘nee’ beantwoord hadden, het meest gezond bleken te zijn van de hele onderzoeksgroep. Hun denken over stress maakte dat de stress ook minder effect op hun lichaam had. De fysieke stressreactie, onder andere het samentrekken van de bloedvaten, was milder.

Naar NRC artikel