De ontwikkelingen ten aanzien van de corona adviezen en maatregelen volgen zich in snel tempo op en hebben ook invloed op de uitoefening van het vak van professioneel begeleiders, zoals coaches en supervisoren.
In navolging van de adviezen van de overheid en de RIVM hebben wij de zaken die direct van belang zijn voor de uitoefening van ons vak op een rij gezet.
Het kan goed zijn dat deze adviezen later weer achterhaald zijn omdat de overheid verscherpte of minder scherpe richtlijnen heeft afgekondigd. Wij vragen jullie allemaal om je te houden aan de richtlijnen van de overheid.
Adviezen overheid en RIVM
Houd de adviezen van de RIVM en de overheid nauwlettend in de gaten en volg deze op. Of bekijk hier de video
Gezondheidsklachten
Heb jij of je supervisant/coachee last van verkoudheid, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts, verzet je afspraken of plan ze digitaal in via whats app, skype, Zoom of bijvoorbeeld Microsoft Teams. Let op: deze gratis communicatiediensten voldoen niet aan de AVG wetgeving. Kies voor een betaalde variant als je een hoger beveiligingsniveau wilt. Dit geldt ook voor het bijwonen van bij- en nascholingsactiviteiten en intervisiebijeenkomsten.
Onderhoud en leg online contact met je klanten
Laat jouw supervisanten en/of coachees weten dat je op de hoogte bent van de ontwikkelingen en geef aan dat je contact met ze opneemt om concrete afspraken te maken over jullie gesprekken. Geef hierin ook aan dat je graag van hen hoort of zij last hebben van bovengenoemde verschijnselen, zodat jullie hierop kunnen anticiperen.
Advies:
(*) Op korte termijn kunnen we ons voorstellen dat je voor een online oplossing kiest voor de gesprekken met je supervisanten en coachees. Hiervoor zijn verschillende veilige mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan Pluform of My Mind Space (zie onze nieuwsbrief voor een speciaal aanbod), Zoom (betaald) en VSee. Online coaching is een aparte discipline. Wil je meer weten en leren over e-coaching? Op professioneeelbegeleiden.nl (leden hebben een gratis account) vind je ook artikelen over dit onderwerp.
Als je toch fysiek met elkaar in gesprek gaat
Doe dat alleen als beiden geen klachten hebben en niet tot de kwetsbare doelgroepen behoren. Geef geen hand en geef dit van tevoren aan. Zorg dat je niet te dicht bij elkaar gaat zitten, houd 1,5 meter afstand, was regelmatig je handen en volg de instructies van het RIVM op.
Download de poster ‘wat moet je doen’ en hang deze op in je werkruimte