Jonge onderzoekers van stress afhelpen lijkt gat in de markt

Type: Nieuws
Datum: 17 August 2020

Een proefschrift schrijven bezorgt menig onderzoeker ongezond veel spanning. Coach Marloes de Vries-van Melle (36) wil jonge wetenschappers helpen de moed niet te verliezen.

Een hoge prestatiedruk en een competitiecultuur: daar krijgen ambitieuze wetenschappers mee te maken als ze een vierjarig traject van onderzoek beginnen bij een universiteit. Soms draait het schrijven van een lijvig boekwerk zelfs uit op een ware psychische beproeving.

Maar praten over stressklachten is in de wetenschap taboe, zegt De Vries. Zelf liep de inwoonster van Schiedam ook tegen haar grenzen aan toen ze promovendus was. Tegenwoordig werkt ze als adviseur bij een universitair medisch centrum. Ze houdt zich bezig met inhoudelijke eisen aan onderzoeken en het aanvragen van subsidies.

jonge onderzoeker Verkleind

Om onderzoekers te helpen preventief spanningen te lijf te gaan, is De Vries sinds 1 mei ook zelfstandig coach. „Ze voelen zich vaak geleefd door het onderzoek, maar hebben meer invloed dan ze denken. Praten over hun stress geeft hen een gevoel van falen en zwakte. Het idee bijvoorbeeld een mislukkeling of niet goed genoeg te zijn, zorgen dat mensen hun doelen niet halen. Ik bespreek met hen hun negatieve overtuigingen en sterke eigenschappen. Ik vind het jammer ze een voor een te zien omvallen. Al aan het begin van hun onderzoek kunnen ze bij mij terecht.”

Lees volledig artikel.

Bron: RD