Hoe vind je een geschikte coach?

Overige
Type: Nieuws
Datum: 08 February 2018

Deze week verscheen in intermediair online een artikel over hoe je een geschikte coach vindt. LVSC voorzitter Wardy Doosje werd geïnterviewd voor dit artikel.

Om een geschikte coach te vinden, moet je de juiste vragen stellen

Enkele tienduizenden coaches zijn er, schatten brancheverenigingen Nobco en LVSC. Zo veel Nederlanders noemen zich in ieder geval coach. En dat aantal neemt elk jaar toe. Maar daar vallen ook de woon- en stijlcoaches onder. ‘De diversiteit en het kwaliteitsverschil tussen coaches is erg groot’, zegt Miriam Oude Wolbers, bestuurslid bij Nobco. Als je het echt hebt over het begeleiden van mensen in hun carrière – van zelfontplooiing tot problemen met de baas – dan is het aantal volgens haar een stuk kleiner. Dan kom je eerder uit op een aantal van tussen de vijf- en tienduizend.

Het maakt de zoektocht naar de juiste coach niet makkelijker. ‘Ik zie het als mijn missie om het kaf van het koren te scheiden. Er zijn te veel mensen die zich coach noemen zonder de juiste opleiding, keurmerk en ervaring’, zegt Wardy Doosje, voorzitter van beroepsvereniging LVSC. Waar het dan bijvoorbeeld misgaat? ‘Sommige beginnende coaches zijn nog erg bezig met hun eigen ontwikkeling en problemen waar ze tegenaan lopen. Ze nemen die vervolgens mee in hun coachingssessies. De coaches projecteren hun eigen ervaringen en ontwikkelpunten op een cliënt. Daarom is het belangrijk dat coaches zichzelf voortdurend onder de loep nemen.’

Naar volledig artikel