Hoe speel jij in op je veranderende functie?

Overige
Type: Nieuws
Datum: 17 June 2018

Ben jij niet zo bezig met hoe je aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt? Dan ben je in de minderheid. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair naar de kloof in bestaande en gewenste vaardigheden, ook wel de skills gap genoemd. Beroepen verdwijnen en functies veranderen onder invloed van automatisering en robotisering. ‘Ieder beroep dat valt te digitaliseren, verdwijnt’, zei transitie-expert Jan Rotmans eerder tegen Intermediair.

Of dit ook voor jou geldt? Ga maar na: hoeveel van jouw taken kun je overlaten aan een algoritme? Dat kan betekenen dat je voor de taken die overblijven, en nieuwe die daarbij komen, extra vaardigheden moet ontwikkelen. Slechts een kwart van de respondenten gelooft dat hun functie er over tien jaar nog hetzelfde uitziet.

Uit het onderzoek van Intermediair blijkt dat 60 procent van hoogopgeleiden bewust bezig is met hun carrière. Ruim de helft leest daarvoor vakliteratuur om bij te blijven. Driekwart van de respondenten heeft de afgelopen twee jaren een cursus of opleiding gedaan. Ongeveer eenderde zegt goed te weten waar men over vijf jaar wil staan in de carrière.

Lees volledig artikel van Intermediair