Hoe HR vorm kan geven aan betekeniseconomie

Type: Nieuws
Datum: 05 November 2019

In 1998 verscheen het geruchtmakende boek The Experience Economy van Pine en Gilmore. Het boek toonde aan dat het wezen van onze economie aan het verschuiven was van diensten naar ervaringen. Een restaurant moest een beleving worden, dienstverlening een gebeurtenis, vergaderingen een evenement.

Onze hedendaagse professionals werken in unieke en eenmalige processen aan vernieuwing, verbetering of maatwerk. Repetitief werk wordt veelal door de computer of door werkers uit lagelonenlanden gedaan. Voor de hedendaagse werker zijn persoonlijkheid, communicatieve kwaliteiten, creativiteit en ondernemerschap welhaast belangrijker dan vakkennis. Kennis is immers door het voortschrijdende internet, alom vertegenwoordigd.

Godzijdank laten wij Het Nieuwe Werken weer langzaam achter ons: meer en meer beseffen wij dat werk ook af en toe afzondering en concentratie vraagt. Het honingraatkantoor met zijn eindeloze kamertjes zal niet terugkeren, maar de dynamiek op de werkvloer sluit wel steeds beter aan op de behoeften van de hedendaagse werker.

Wie we zijn

Dit alles heeft een impact op de drive in ons werk. Omdat van ons tegenwoordig wordt gevraagd dat wij onze hele ziel en zaligheid mee naar het werk brengen, is werk veel persoonlijker geworden. De medewerker die zegt dat hij om 17:00 uur naar huis gaat en het hem verder allemaal niks kan schelen is een anachronisme aan het worden. Werk is meer en meer geworden wie we zijn, ‘dat wat we doen’, en geeft vorm aan onze ambities als mens. Tegenwoordig heet wat vroeger een hobby was: ‘ontspanning’. Hobby’s konden een reden van bestaan vormen, ontspanning heeft een volstrekt andere lading. Het is even weg van dat wat ons werkelijk bezielt, even ontspannen, dan weer door.

Richting aan ons handelen

Werk heeft steeds meer de plek ingenomen van religie. Het brengt ons een reden van bestaan, verbinding met de groep, reflectie op onze diepste verlangens en gevoelens en zelfs betekenis aan ons leven. Niet voor niks werd een aantal jaren geleden iemand multimiljonair met het opentrappen van een eeuwenoude openstaande deur: start with the why. Natuurlijk is het waarom van ons handelen altijd al de meest wezenlijke vraag. Als we ons niet afvragen waarom we doen wat we doen, weten we nooit wát we moeten doen. Maar blijkbaar resoneert dat ‘terug naar het waarom’ van Sinek zo in de hedendaagse tijd dat dit cliché iemand een wereldster kan maken. Niet snerend bedoeld: het opnieuw vertellen van een oud cliché is een grote gave.

Lees verder

Bron: PWnet