"Gebruik de wetenschap niet voor iets dat ze niet waar kan maken"

Type: Nieuws
Datum: 28 May 2020

We vonden een mooi reflectief artikel over hoe de wetenschap zou moeten functioneren in crisistijd. Science Guide blikt na een paar maanden crisis terug met arts en microbioloog Alex Friedrich, die als eerste kritiek had op de landelijke corona-aanpak.

Arts en microbioloog Alex Friedrich was een van de eersten die kritiek had op de landelijke corona-aanpak. "Je moet de wetenschap niet gebruiken voor iets dat ze niet waar kan maken."

In een interview met Science Guide zegt hij: "Er werd te lange tijd blind gevaren op de adviezen van het OMT."

Waar het begin van de coronacrisis gekenmerkt werd door "laat het aan de autoriteiten over en bemoei je er niet mee", was arts en microbioloog Alex Friedrich een van de eersten die kritiek had op de landelijke aanpak. ScienceGuide kijkt met hem terug op de afgelopen maanden. Hoe zou de wetenschap moeten functioneren in crisistijd? "Je moet de wetenschap niet gebruiken voor iets dat ze niet waar kan maken."

Er wordt wel gesproken over ‘het gelijk van Alex Friedrich’, het hoofd van de afdeling microbiologie en infectiebestrijding van het UMC Groningen. Eind februari waarschuwde hij dat het Nederlandse testbeleid niet afdoende was. Met zijn collega’s in het Noorden koos hij voor een ander testbeleid dan landelijk geldend was. Kritiek van minister Hugo de Jonge viel hem ten deel, kritiek die De Jonge later echter weer introk.

Alhoewel hij persoonlijk niet de vruchten kon plukken van zijn beleid – Friedrich kreeg zelf zo heftig te kampen met CoViD-19 dat hij vijf kilo afviel – is hij tevreden over de aanpak. “Door sneller en breder te testen van zorgmedewerkers en hun familieleden, door specifiek beleid zoals een reisbeperking voor medewerkers in het ziekenhuis en geholpen door een aantal omstandigheden, hebben we de uitbraak in Noord-Nederland onder controle weten te houden.”

Is Friedrich dan blij met zijn gelijk? “Daar moet het absoluut niet over gaan in deze kwestie. Wat ik deed was wat ik achtte dat het juiste was, vanuit mijn wetenschappelijke overtuiging.” En bij een wetenschappelijke overtuiging moet het volgens hem niet gaan om de individuele voldoening om ‘gelijk te krijgen’, sterker nog: “als wetenschappers al ergens vrolijk van moeten worden, dan is het wanneer ze worden tegengesproken.”

Ga naar het volledige interview van Science Guide met Alex Friedrich. 

Science Guide interview met Alex Friedrich

Bron: Science Guide