Feel, fly, flourish: een nieuw model voor werkgeluk

Overige
Type: Nieuws
Datum: 17 September 2018

Gelukkig zijn kun je gewoon leren, ook op de werkvloer’, zegt organisatieadviseur en trainer Veronique Kilian. Zij vertaalde geluk op de werkvloer op basis van wetenschappelijk onderzoek naar 25 praktische competenties. 

Het onderzoek van ‘werkgeluksdeskundige’ Veronique Kilian resulteerde in haar recente boek Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties. Zelf groeide Kilian in haar geluksbewustzijn toen ze zich bewust werd van de dingen die haar duurzaam gelukkiger maakten. ‘Vaker positieve verrassingen bedenken, meer waardering uitdrukken en mijn energie op peil houden. Ik ben regelmatiger gaan sporten, maar niet te veel. Een minimale effectieve dosis is voldoende. Wat mijn geluk ook hielp is vrijwilligerswerk doen in het theater. Zo werd ik deel van een groter geheel.’

Kilian bestudeerde het werk van psychologen Martin Seligman en Barbara Fredrickson en liet zich inspireren om een eigen geluksmodel te creëren: het ‘feel, fly, flourish’-model. ‘Eerst feel: het is een individuele verantwoordelijkheid om zelf je geluk op te pakken. Het helpt niet anderen de schuld te geven dat jij niet gelukkig bent. Zet je higher brain aan en laat het geluksgevoel door je heen stromen, activeer je gelukshormonen. Dat kan door geluksmomenten op te roepen en te herbeleven, maar regelmatig sporten en invloed van gezond eten aanwenden helpt ook.

‘Fly houdt in dat je je set-point van geluk verhoogt. Niet meer geluk als piek, maar als stemming. Flourish betekent dat je het geluk uitstraalt en andere mensen (op de werkvloer) aansteekt. 

Naar Intermediair artikel