De 16 rollen van de Hofnar: Wat zou de Hofnar doen? Casus #3.

Type: Nieuws
Datum: 17 December 2023

Tim de Zeeuw (LVSC Registercoach) is de auteur van onze blogreeks: De 16 rollen van de Hofnar. 

Tim de Zeeuw

In deze blogs verrijken we het vak van coaching en organisatiebegeleiding met inzichten van de aloude hofnar. Tim de Zeeuw is ondernemer en coach. Hij begeleidt mensen en organisaties bij transformaties, reflectie en ontwikkeling. Samen met Juri Hoedemakers traint hij in Het NarrenGilde medewerkers en zelfstandigen om de hofnarmethode toe te passen in de huidige tijd. In deze serie van 6 belicht hij casussen vanuit diverse rollen van de hofnar.www.narrengilde.nl

Casus #3/6: FinCheck.org

FinCheck is bezig met een grote verandering in de operationele processen. Afdelingen moeten veel efficiënter gaan werken. Een enorm programma is opgetuigd, geld speelt kennelijk nu even geen rol. Er worden consultants en interimmers ingehuurd alsof het niets kost. In vijf maanden tijd zijn er al wel 3 programma managers versleten want het gaat allemaal niet snel genoeg. En déze manager zal dit varkentje wel een even wassen. Discipline, controle en het programma naar de letter uitvoeren is het motto voor de interimmers en consultants! “Hoezo tijd voor adoptie, het staat toch gewoon allemaal in de PowerPoint slides! En ik wil precies zien en horen wat jullie allemaal doen. Nodig me uit voor alle gesprekken, vertrouwelijk of niet, alles is immers van FinCheck. En als je het niet doet dan is daar het gat van de deur!”  Heb je het beeld te pakken? De beklemmende controle cultuur van FinCheck sloeg keihard toe. Adoptie en betrokkenheid van mensen? Niet meer van belang, resultaat is het enige wat telt. Bovendien, we hebben toch prima engagement scores? Het programma team verstijfde binnen enkele weken. De start was levendig en, hoewel het programma verre van volledig was, werd er aanvankelijk met de operationele afdelingen goede vooruitgang geboekt. De wekelijkse meetings waren vol energie, gezonde tegenspraak werd gegeven en samen werd gebouwd aan het resultaat. Niets, maar dan ook niets bleef daar van over met deze manager. Teamleden werden stil, de bijeenkomsten kil en formeel. Er werden mensen weggestuurd of ze vertrokken zelf. Niemand durfde nog te zeggen wat er écht speelde, het werden onveilige en cosmetische ja-knikker sessies. De interimmers waren drukker met het zoeken naar een andere klus dan met FinCheck.

We gebruiken de ZONDEBOK, BEMIDDELAAR en BESTE VRIEND als rollen uit de hofnarmethode om te zien wat de hofnar hier zou doen.

Met de ZONDEBOK benoemd de hofnar het vingertje wijzen. Het ligt natuurlijk aan alles en iedereen behalve de direct betrokkenen. Of hij neemt gewoon zelf de schuld op zich, ook al slaat dat nergens op. Zo kan de hofnar hier zeggen: "Ik begrijp dat de manager alle informatie wil hebben en wil managen, maar je moet als zzp'er nou eenmaal je opdracht onafhankelijk uitvoeren. Het ligt aan de wetgeving, laten we een ingezonden brief aan de tweede kamer sturen!" De ZONDEBOK verlegd de schuld overduidelijk naar iets of iemand waarvan iedereen wel begrijpt dat het een tikkeltje onzinnig is en dat zorgt voor reflectie. En als het niet onzinnig is dan kan iedereen tenminste lekker wijzen naar een gezamenlijke vijand, Machiavelli zou er trots op zijn.

Als BEMIDDELAAR brengt de hofnar partijen tot elkaar. Hij kan hier een gesprek faciliteren tussen de manager en de interimmers om misverstanden te klaren. Hij zou kunnen zeggen: "Laten we allemaal samen zitten en openlijk praten over onze belangen en verwachtingen. Misschien kunnen we een compromis vinden waarbij de operationele afdelingen en de interimmers zich veilig voelen en de programma manager ook de informatie krijgt die ze nodig heeft." De BEMIDDELAAR zorgt dat alle belangen gekend zijn en gewogen worden.

Als BESTE VRIEND gooit de hofnar alle formaliteiten over boord, hij is je maatje waarmee je alles mag delen. Hij zou hier met interimmers en de manager praten over hun frustraties, angsten en onzekerheden. En hij zou kunnen zeggen: "Laten we elkaar steunen en onze gevoelens met elkaar delen. Het is begrijpelijk dat je je niet veilig voelt als je constant worden gecontroleerd en met het mes op de keel moet werken. Samen kunnen we sterker staan en mogelijke oplossingen vinden." De BESTE VRIEND zorgt ervoor dat juist de persoonlijke aspecten van betrokkenen  aandacht krijgen.

De hofnar was vroeger de énige die de koning de onverbloemde waarheid mocht vertellen. Dat is jaloersmakend, want wat een impact heb je dan! Dat red je echt niet door alleen maar de lolbroek uit te hangen. De gereedschapskist van de professionele hofnar zit vol met rollen en interventies, allemaal bedoeld om op een wat luchtigere manier blinde vlekken te belichten en de status quo uit te dagen.

Wil je hier meer over weten, of heb je zelf een situatie die je vanuit de hofnar zou willen laten belichten? Stuur me gerust een berichtje op tim@narrengilde.nl en daag de hofnar maar uit!