Corona nieuws: is beeldbellen AVG-proof?

Type: Nieuws
Datum: 25 March 2020

In deze onzekere tijden van de Coronacrisis waarin onze begeleiders veelal overstappen naar online begeleiden, leven er vragen over de veiligheid van beeldbellen. De autoriteit persoonsgegevens schrijft hierover op hun website het volgende: 

Maak voor gesprekken waarin u gevoelige gegevens bespreekt bij voorkeur gebruik van de beschikbare veilige communicatiemiddelen. Dat is allereerst de telefoon.

Soms hebben organisaties beveiligde opties om te beeldbellen of te chatten. Veel zorgorganisaties gebruiken bijvoorbeeld systemen die voldoen aan de strenge normen die er voor de zorg zijn vastgesteld, voor gesprekken met patiënten. Gebruik deze, als ze beschikbaar zijn.

Heeft uw organisatie geen beveiligde opties om te beeldbellen of te chatten? En is het echt noodzakelijk om deze middelen in te zetten? Ga dan bewust om met eventuele alternatieven, zoals consumentenapps als FaceTime, Skype of Signal.

Gebruik deze tijdens de coronacrisis bij hoge uitzondering. Goede zorg gaat in deze crisis boven privacy, maar neem wel belangrijke waarborgen.

Zorg daarbij dat u zo min mogelijk gevoelige gegevens bespreekt. Noem bijvoorbeeld geen namen, maar gebruik in plaats daarvan zaken als agendanummering of patiëntennummers.

Breng degene om wie het gaat waar het kan wel op de hoogte van de privacyrisico’s bij het bespreken van persoonsgegevens via een consumentenapp. Vraag waar het kan toestemming aan bijvoorbeeld de patiënt met wie u spreekt.

Aanbieders die AVG-proof zijn

Voorbeelden van aanbieders van (o.a.) beeldbellen die AVG-proof zijn, zijn Pluform, WeSeeDo en OurMeeting. Deze organisaties verwerken alle data op eigen Nederlandse servers en voldoen aan de veiligheidsnormen (NEN 7510 / ISO27001). Meer informatie (en een aanbod) over Pluform en WeSeeDo (via My Mind Space) vind je in de nieuwsupdate die deze week wordt verstuurd.

Is Zoom AVG-proof?

De Autoriteit Persoonsgegevens doet geen specifieke uitspraken over ZOOM. Het is een Amerikaans bedrijf. Gegevens worden opgeslagen op datacenters in de VS. Voorzichtigheid is daarom geboden. Als je ervoor kiest gebruik te maken van Zoom kies dan bij voorkeur voor de betaalde versie en download altijd de nieuwste versie en zorg regelmatig voor een update. Check ook voor je het gaat gebruiken welke camera instellingen je passend vindt.