“Doe je mee, of haak je af?”

Organisator: 
noord
Locatie: Meppel
(Start)datum: 
13 september 2024
PE punten: 1

Als begeleidingskundige (coach, supervisor of organisatiebegeleider) kom je soms in situaties waarin je om moet gaan met jouw dilemma om je uit te spreken, of niet, over zaken die haaks staan op je eigen (beroeps)opvattingen. Mag je, of moet je, in dat geval politiseren, polariseren en confronteren, of houd je je op de vlakte? De vraag die hierin een rol speelt is hoe je je rol als begeleidingskundige dan definieert. Mag en kan de begeleidingskundige stelling nemen? Hoe speelt de beroepscontext dan een rol? Kortom, wat doet jouw interventie, neutraal of activistisch, in de begeleidingssituatie?

De regio’s Zwolle en Noord hebben de handen voor het tweede jaar op rij ineengeslagen en organiseren op vrijdag 13 september 2024 van 12.30-17.00 in Schouwburg Ogterop te Meppel een regio-overstijgende bijeenkomst voor de leden van Noord en Zwolle. Uiteraard zijn ook de leden uit andere regio’s van harte welkom.

Vanuit de vraag: “Doe je mee, of haak je af?” hebben we twee inspirerende sprekers uitgenodigd om ons in een interactieve lezing mee te nemen in hun gedachtengoed over activisme in de begeleidingskunde. Geïnteresseerd? Wees er snel bij!

Lees hier alvast meer over beide interactieve lezingen.

Lezing 1: Het kan wel, want het kan anders

Door: An Kramer

An zal haar visie op verandering en activisme in deze tijd uitleggen, inspirerende voorbeelden laten zien en middels kleine opdrachten ons hierin een eigen ervaring geven. Dit vanuit haar overtuiging: iedereen kan altijd iets doen, hoe klein ook. Samen is het leuker en bereik je meer. Hoe krijg je medestanders zonder te leuren of overtuigen? Laat je verrassen, verleiden en uitdagen.

Over An:

An Kramer is veranderkundige, schrijver en organisatieactivist. Zij werkt vanuit haar onderneming “De Organisatie Activist” (www.deorganisatieactivist.nl). Daarnaast is zij als leermanager verbonden aan onderwijsinstelling SIOO. Ze heeft jarenlange ervaring als trainer, coach en innovator bij trainingscentrum De Baak. Ze schreef verschillende boeken, over haar visie op leren en de kracht van de informele organisatie voor organisatieverandering. In haar laatste boek: “Ben jij al activist?, organisatieverandering in de betekeniseconomie” stelt An dat organisaties de actuele maatschappelijke vraagstukken in hun business centraal moeten zetten. Dat is niet afhankelijk van een besluit van de directie of overheidsbeleid. Iedereen in en om organisaties kan activist zijn, ongeacht positie of rol. Het vraagt initiatief en samenwerking dwars door grenzen, gedragen door gedeeld engagement. Verandering is dan een collectief proces van zorgvuldig en soms radicaal experimenteren. Activisme is in de visie van An Kramer geen verzet tegen het bestaande, maar een creatieve daad om een duurzame en inclusieve toekomst vorm te geven. Dit vanuit haar motto: “Het kan wel, want het kan anders.”

Lezing 2: Zacht activisme

Door: Anne Graswinckel

Er speelt veel. De wereld is in verandering. Hoe we het gewend waren, gaat niet meer op. Het is een omslag, en die raakt iedereen. Hoe beweeg jij mee? Vanuit de kunstenaarsmindset kijken wij naar die veranderende wereld. Hoe zetten we aan tot actie? Polariseren? Mag dat, kan dat? We doen een paar zachte oefeningen. 

Over Anne:

Anne Graswinckel is specialist in het verbinden van kunst met verschillende thema's zoals duurzaamheid, burgerschap, creativiteit en taal- en kunsteducatie. Ze schreef drie boeken waarmee je al verdwalend nieuwe vormen van verbinding kan ontwikkelen. Zij ontwerpt innovatieve art based methodes om anders naar de wereld te kijken, samen te werken en in gesprek te gaan. Anne werkt voor The Turnclub, opgericht door Merlijn Twaalfhoven, bestaande uit een netwerk van kunstenaars, creatieven en veranderaars die zich inzetten voor complexe vraagstukken. Ze zet haar verbeeldingskracht en vindingrijkheid in om samen met overheden en organisaties een vastgelopen proces te doorgronden of een ingewikkeld vraagstuk met creatieve maakkracht aan te pakken. Dit door ieders kunstenaarsmindset te activeren en speelruimte te scheppen. Door idealen praktisch te maken, worden er nieuwe wegen naar de toekomst verkend. Daarnaast werkt ze voor Arcadia, een manifestatie voor Kunst & Mienskip in Friesland, die ons uitdaagt goede voorouders te zijn.

Programma:

12.30-13.00: Inloop
13.00-14.30: Lezing 1
14.30-15.00: koffie/theepauze
15.00-16.30: Lezing 2
16.30-17.00: Informele afsluiting

Aanmelden:

Je kun je aanmelden via onderstaande knop inschrijven. Er is plek voor 100 personen. 

Afmelden

Mocht je verhinderd zijn, schrijf je dan ook weer uit via de website zodat iemand anders nog kan deelnemen. Nadat je je hebt ingeschreven vind je een knop uitschrijven onderaan de bijeenkomst (bij ingelogd scherm). Als je hierop klikt ben je uitgeschreven. Op je persoonlijke pagina vind je een overzicht van bijeenkomsten waarvoor je hebt ingeschreven. Na uitschrijven verdwijnt de bijeenkomst dus ook op je persoonlijke pagina.

 

 

Locatie

Schouwburg Ogterop
Zuideinde 70
7941 GK Meppel
(Start)datum: 
13 september 2024
Thema: 
Veranderingen
Thema 2: 
Reflectie en bewustwording
Thema 3: 
Identiteit
Type: 
Live