Artikel RTLZ: Forse stijging coaches

Overige
Type: Nieuws
Datum: 13 June 2019

Iedereen kan zich coach noemen en heel veel meer mensen zijn dat ook gaan doen. Vijf jaar geleden waren er nog 37.986 coachingsbedrijven, nu zijn dat er 63.006. Dat is een toename van 66 procent, meldt de Kamer van Koophandel. Opvallend is dat in sommige branches het aantal coaches is geëxplodeerd.

Hulp in je huiselijke leven
Hulp bij studiebegeleiding, vorming en onderwijs is bijvoorbeeld hot. Het aantal bedrijfjes dat zich hiermee bezighoudt is met ruim 300 procent gestegen naar zo'n 6.000 in 2019. De grootste groei zit bij de opruimcoaches. Zij helpen bij het op orde houden van het huiselijk leven. Vijf jaar geleden telde ons land maar 17 opruimcoaches. Nu zijn dat er 74. Een dikke verviervoudiging dus.

Paramedici en natuurgenezers
De meeste coaches in Nederland hebben een organisatie-adviesbureau (13.716). Ook zijn er veel die iets doen in de bedrijfsopleiding en –training (8.746). De derde grootste groep zijn de paramedici en alternatieve genezers (6.139).

Coach is geen beschermd beroep. Dus iedereen kan zich coach noemen. "Daarmee devalueer je het beroep", stelt Annet Murre directeur van beroepsvereniging LVSC (Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching).

Erkende opleiding
Volgens Murre is het belangrijk dat coaches zich aan bepaalde kwaliteitseisen houden. Wie zich als coach wil laten registreren bij LVSC moet een erkende opleiding hebben gevolgd en moet zich blijven ontwikkelen door bijvoorbeeld scholing te volgen.

Er wordt zoveel misbruik gemaakt van het woord coach, dat gekwalificeerde coaches inmiddels beducht zijn voor het gebruik van dat woord, zegt Miriam Oude Wolbers,bestuurslid bij beroepsorganisatie NOBCO. "Het is moeilijk haalbaar om er een beschermd beroep te maken", zegt Oude Wolbers. Daarom pleit ook zij voor aansluiting bij een beroepsorganisatie.

Naar artikel RTLZ