Aantal studenten met psychische problemen stijgt

Overige
Type: Nieuws
Datum: 16 August 2018

Steeds meer studenten kampen met psychische problemen. Volgens studentenhuisarts Cees Jansen en praktijkondersteuner Saskia Schipper is een opeenstapeling van stressfactoren de oorzaak. Vermoeidheidsklachten, angstaanvallen en verslavingsproblemen zijn het gevolg. De nood, zegt Jansen, is hoog. 

Aan het einde van dit studiejaar viel het Cees Jansen (64), studentenhuisarts aan de Universiteit Twente, ineens op: de toename van de aanvragen voor ziektebriefjes waarmee studenten uitstel hopen te krijgen voor examens. Aan het einde van het jaar zit daar altijd wel een piek in. Maar dit jaar waren het er ineens wel heel erg veel, zegt Jansen. ‘Ik kreeg er soms wel vier of vijf achter elkaar. Ze proberen alles erbij te halen om maar te kunnen verantwoorden dat ze hun deadline niet halen.’

Opeenstapeling
Het is een symptoom van een probleem dat Jansen, al 32 jaar huisarts waarvan negen jaar op de universiteit, ziet groeien: steeds meer studenten kampen met psychische problemen. De oorzaak is volgens hem een opeenstapeling van stressfactoren: toegenomen prestatiedruk op universiteiten, angst voor schulden, de invloed van sociale media.

Lees volledig Volkskrantartikel