Regulering van het zelf door het zelf
Wel of geen sigaret opsteken, een gebakje opeten of laten staan, beginnen aan je huiswerk of het nog even uitstellen. Hierbij komt zelfcontrole om de hoek kijken. Of, zoals het in een van deze artikelen wordt omschreven: regulering van het zelf door het zelf. In deze gevallen reageert een individu op een intern conflict, waarbij er sprake is van elkaar uitsluitende responsen op een bepaalde prikkel. Cruciaal is dat één respons duidelijk superieur is aan een andere, inferieure respons, maar dat die laatste toch psychologisch sterker is.
In de artikelen wordt onderzoek beschreven naar de effecten van zelfcontrole. Het betreft hier een groot longitudinaal onderzoek onder ruim duizend deelnemers die gevolgd zijn vanaf hun geboorte tot hun 32ste levensjaar. Gedurende het opgroeien onderzocht men op verschillende momenten de mate van zelfcontrole. Daarnaast bekeken de onderzoekers de gezondheid, welvaart en mate van crimineel gedrag. Het onderzoek van Moffitt wijst uit dat de mate van zelfcontrole voorspellend is voor de mate waarin iemand gezond en welvarend is en op het rechte pad blijft.
Daar kom je dus verder mee, met een beetje controle over jezelf. Dat wetende, zou je als coach of supervisor deze kennis effectief kunnen gebruiken bij cliënten die zeggen: 'Ik weet natuurlijk wel dat het beter is om ..., maar ...'
Duckworth, A.L. (2011). The significance of self-control. Proceedings of the National Academy of Science, 108, 2639-2640.
Moffitt, T.E., Arseneault, L., Belsky, D., Dickson, N., Hancox, R.J., Harrington, H., Houts, R., Poulton, R., Roberts, B., Ross, S., Sears,. M.R., Thmson, W.T. &, Caspi A. (2011). A gradient of childhood self-control predicts health, wealth, and public safety. Proceedings of the National Academy of Science, 108, 2693-2698.
Alle artikelen