Nieuws

Verbinden in een verdeelde wereld: Het én-én verhaal van de DIG Gemeenschap

In 2021 is de DIG Gemeenschap ontstaan, een groep professionele begeleidingskundigen die zich inzetten voor diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid binnen LVSC en de samenleving. Wij zien het omgaan met verschillen in onze beroepsvereniging en tussen supervisanten en/of coachees als een essentieel onderdeel van ons werk. Hoe kunnen we DIG als kracht benutten? Het intersectionele perspectief is daarbij onze leidraad.

We leven in een tijd waarin de samenleving onder druk staat van polarisering, uitsluiting en racisme. Zo hebben we na de recente rellen in Amsterdam kunnen meemaken dat politici, bewindslieden en de premier van ons land, de ene bevolkingsgroep tegenover de andere bevolkingsgroep zetten. Terwijl van hen verwacht mag worden dat zij een voorbeeldfunctie vervullen in onze samenleving, worden er onder andere door hen hele bevolkingsgroepen weggezet op basis van het gedrag van een kleine groep jongeren. De meeste mensen worden zodoende gereduceerd tot slechts één verhaal, waarin voorbij wordt gegaan aan het meervoudige verhaal. In dat ene verhaal worden er verregaande voorstellen gedaan waarbij de bestaanszekerheid en veiligheid van mensen die op de vlucht zijn en mensen die al generaties lang in Nederland wonen worden aangetast. 

In onze DIG Gemeenschap horen we hoe er geworsteld wordt met de impact van uitspraken en acties van een aantal bewindslieden en andere politici waarbij de rechtsstaat in het geding is. Dit leidt tot polarisatie. Iedere keer als we denken dat nu de grens wel is bereikt, gaat het ophitsen, ontregelen, beledigen, en discrimineren verder en ervaren we hoe groot de negatieve impact daarvan is voor de maatschappij die ontwricht raakt.  Daarom vinden we het belangrijk om een “statement” te maken, te weten: 

Wij, als DIG Gemeenschap, vinden het niet oké om het ene racisme/ antisemitisme te bestrijden met het andere racisme/moslimhaat met als gevolg dat bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet worden.  

Wij roepen op om telkens weer de dialoog aan te gaan, verbinding te zoeken en in verbinding te blijven met iedereen, hoe lastig het soms ook is. 

Wij staan achter de kracht van het verschil en blijven oog houden voor het meervoudig verhaal: het is het én….én verhaal en niet óf…..óf. We hebben oog voor alle bevolkingsgroepen en de diversiteit aan verschillen binnen die groepen.

Wij willen laten blijken dat we er zijn voor al diegenen die we in begeleiding hebben, door eventueel ongemak in het contact met elkaar te benoemen en met elkaar, zonder oordeel, in gesprek te gaan en ook in gesprek te blijven. We kunnen elkaar daarbij  bevragen wat het gesprek met ons doet en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wij zetten hierbij het leren van en met elkaar, op gelijkwaardige wijze voorop. 

Mocht je je ervaringen willen delen,  ondersteuning/advies willen  bij het adequaat adresseren en omgaan met wat er (recent) in de samenleving gebeurt en/of vragen hebben, dan staat de DIG Gemeenschap ervoor open om met jou het gesprek aan te gaan.  Wij gaan ervan uit dat diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in alle haarvaten van LVSC thuishoren.

De leden zijn onder meer:

Twie Tjoa 

Akbar Barani 

Marten Bos

Elhoussaine Hmimo

Annette Beerens 

Wiepke de Heij

Sohaila El Ouahabi

Jeannette Bonnema

Şeydâ  Buurman-Kutsal

Marjo Boer

Margie Kessler

Fatima Ourhris

Erfan Pourmohammadi

Imran Çınar

 

Je kunt contact opnemen met :

  • Imran Çınar,  lid van de DIG Gemeenschap en voorzitter van de LVSC werkgroep DIG:  icinar@xs4all.nl.
  • Marten Bos, lid van de DIG gemeenschap en bestuurslid LVSC: marten@martenbos.nl.

Naar overzicht
dig