Sfeerimpressie congres Verandermanagement
Op donderdag 29 juni mochten wij, Karin Klaver (regiocontactpersoon Zwolle) en Frans van Son ( regiocontactpersoon Amersfoort) namens LVSC dit verandercongres in het AFAS theater in Leusden bijwonen. Wat hebben we ervan genoten en veel opgestoken.
Foto: links Karin Klaver en rechts Frans van Son
Karin: ‘Mijn eerste indruk van de deelnemers was een zeer gemêleerd gezelschap van diverse leeftijden, geslacht, cultuur. Toch een ander beeld dan bij de LVSC.’
Frans: ‘Mijn eerste indruk in het prachtige AFAS Theater in Leusden was er één van zeer opgewekte mensen van vrij jong tot ver gevorderde leeftijd die vol dynamiek met elkaar in gesprek waren. Zo ontstond mijn eerste indruk van de beroepsveranderaars in deze wereld’.
Karin: De dagvoorzitter Ben Tichelaar praatte de dag energievol aan elkaar. We kregen zeven voordrachten van zeven min en meer gerenommeerde sprekers. Ieder had een zeer betekenisvol verhaal vanuit een andere invalshoek.
Arend Ardon over de onderstroom
Arend Ardon liet de onderstroom spreken. Hij besprak drie wetmatigheden, geïllustreerd met diverse blokken op het toneel waarmee hij die wetmatigheden uitbeeldde. Elke wetmatigheid werd ingeluid met 1 minuut dansen op swingende uitdagende muziek. Het publiek deed uitbundig mee, enkelen voelde zich ongemakkelijk. De drie wetmatigheden zijn:
1. Alles wat je buitensluit, wint aan invloed
2. Een verstoorde ordening, roept om verheldering
3. Een disbalans wil zich herstellen
Astrid Elburg: Diversity is a fact, inclusion is a choice
Mijn hoogtepunt was niet Danielle Braun, al liet zij prachtige foto’s en filmpjes zien en had ze een goed verhaal over patronen herkennen en veranderen. Mijn favoriet was Astrid Elburg, al bracht ze geen makkelijke boodschap, het schuurde. Ze riep op om mensen die anders zijn in het team te halen. “Diversity is a fact, inclusion is a choice”. Dit ondersteunde ze mede door een lied van Stef Bos: ‘Je ziet meer langs de weg die je niet kent’.
Elkaar erkenning geven als vertrekpunt in een lonende vorm van samenwerking
Frans: De voordrachten waren stuk voor stuk buitengewoon inspirerend, waarbij ik het niet gemakkelijk vind om een voorkeur te noemen. Elke inleider had een duidelijk en meeslepend verhaal. Centrale thema’s die terugkeerden waren wel “elkaar erkenning geven” als vertrekpunt in een lonende vorm van samenwerking. Het thema dat gedurende de gehele dag op de het toneel te zien was “Luisteren naar de onderstroom”, verwijzend naar het boek dat aan het einde van de dag aan deelnemers werd overhandigd. Als coaches en supervisoren zijn we veelal bezig met het leren kijken en luisteren naar de onderstroom om vervolgens vragen te stellen. Zo ontstaan de effecten van dubbelslag- en drieslag leren. Dat zag ik hier zo bevestigd.
Thijs Homan: spreekwolken (off-stage) in organisaties hebben veel invloed
Het congres had niet voor niets de titel “Verandermanagement” en velen zouden met de kater naar huis kunnen zijn gegaan, dat veranderingen in organisaties buitengewoon lastig te managen zijn. Hoorde ik ruim vijf jaar geleden bij een LVSC-congres over de spreeuwen (lees: personeel) die een bepaalde richting vliegen en waar managers geen invloed op hebben, zo werd deze boodschap in andere bewoordingen eigenlijk herhaald. Thijs Homan heeft tijdens zijn inleiding uiteengezet, dat de spreekwolken in een organisatie veel invloed hebben. Die ontstaan vanuit het informele circuit en daarmee off-stage. En on-stage knikken medewerkers veelal naar de leiding en vervolgens gaan medewerkers toch (net) iets anders doen.
Enkele recepten voor gunstige veranderingen beklemtonen de volgende kenmerken:
- wees betrouwbaar én voorspelbaar
- bouw zinvolle routines in op een werkdag (Obama las elke dag 10 brieven van burgers)
- op zoek gaan naar de sleutels die liggen tussen huidig en gewenst gedrag
- lok gewenst gedrag uit bijvoorbeeld met (onverwachte) prikkels en financiële prikkels werken daarbij niet altijd.
Met een aantal aangeschafte boeken gingen we beiden naar huis en één boek kregen we cadeau dat de veelbelovende titel heeft: Wat speelt hier? Van Arend Ardon en Cynthia van der Zwan.
Frans van Son en Karin Klaver
Naar overzicht