Nieuws

Opleiding voor Ervaringsdeskundigen tot Supervisor: OES gaat van start!

Een aantal ervaringsdeskundigen heeft het initiatief genomen om een specifieke Opleiding voor Ervaringsdeskundigen tot Supervisor (OES) te ontwikkelen. Nu is het zover: met een subsidie van ZonMw, die innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg financiert, én actieve ondersteuning van de Landelijke Vereniging Supervisie en Coaching (LVSC) worden vanaf september 2025 twaalf kandidaten opgeleid.

Volgens de referenten van ZonMw, die de aanvraag hebben beoordeeld, sluit de OES goed aan bij het ervaringsleren en het professionaliseren van ervaringsdeskundigen. Een extra stimulans is dat er dankzij de subsidie onderzoek kan worden gedaan naar de meerwaarde van de OES. We willen te weten komen welke kennis, lesonderdelen en werkvormen goed aansluiten en welke uitgebreid of aangevuld moeten worden om de opleiding tot supervisor functioneel te maken voor de inzet van ervaringskennis. Het onderzoek naar de OES wordt begeleid door de Erasmus Universiteit.

Het OES-project sluit goed aan op het eerder ontwikkelde Kwaliteitssysteem voor Ervaringsdeskundigen (VvEd KVE). Sinds 2022 kunnen ervaringsdeskundigen zich registreren bij het Registerplein, waarbij supervisie en intervisie een cruciale rol spelen. Tot supervisor opgeleide ervaringsdeskundigen versterken het vak van binnenuit.

Om de professionele inzet van ervaringskennis goed te verankeren geven de twaalf supervisoren-in-opleiding supervisie en intervisie aan zowel ervaringsdeskundige collega's als andere professionals. Zo groeit de gelijkwaardige inzet van diverse kennisbronnen in zorg, sociaal domein, veiligheidsdomein en onderwijs. De praktijk laat zien dat collega’s van ervaringsdeskundigen het vaak ook belangrijk vinden hun ervaringskennis te leren inzetten wanneer dat meerwaarde biedt voor hun cliënten. Hiermee wordt ervaringskennis vanzelfsprekender onderdeel van het kennisdomein, naast theorie en professionele praktijk.

Het streven is dat de twaalf supervisoren-in-opleiding werkzaam zijn op diverse werkplekken en locaties en verschillen in achtergrond qua levenservaringen. Hierbij valt te denken aan ervaringen met langdurige armoede, psychische ontregeling, verslaving, huiselijk geweld, chronische ziekten, beperkingen, jeugdzorgbegeleiding, vluchtelingenachtergrond, toeslagenproblematiek, migratie van zichzelf of naasten, en ervaringen met afwijzing vanwege bijvoorbeeld een LHBTI-achtergrond. Bij veel van deze levenservaringen speelt sociale uitsluiting een rol.

Het tweede doel van het OES-project is om opleidingen aangesloten bij LVSC te laten profiteren van de onderzoeksresultaten, die in 2027 via een train-de-trainer worden gedeeld.

De OES wordt geëvalueerd onder begeleiding van dr. Marjolijn Heerings van de Erasmus Universiteit. Het project wordt geleid door Marjo Boer en Imran Çinar, beiden opleider, leersupervisor en gespecialiseerd in ervaringsdeskundigheid.

Voor meer informatie: marjo.boer@lvsc.eu


Naar overzicht
narratieven