Blog

Niets moet, maar moed en kracht mag!

Blog Ledenwijsheid - Ingeborgh Frima

Kracht van het vak supervisie en coaching

De kracht van supervisie en coaching is dat ik mijn cliënt ‘in beweging breng’ en vanuit deze beweging komt hij of zij tot eigen bewustwording, denken, voelen en handelen (reflectie), waardoor hij of zij zelf het antwoord op zijn of haar eigen vraag geeft. Zonder dat ik als supervisor of coach het antwoord geef. Het zit hem in de kracht van aandacht, aansluiten bij de ander, zonder oordeel zijn en de juiste vragen stellen!

Eigen kracht en moed

Zelf haal ik kracht en moed uit mijn eigen dagelijks leven en de mensen die ik daarbinnen ontmoet. Ik leef volgens principes en dat vergt ook moed. Moed om bijvoorbeeld niet onverschillig te worden of voor pragmatische, halfslachtige oplossingen te gaan.

Tevens maak ik ook dingen mee in mijn leven die kracht of moed van mij vragen of hebben gevraagd. Soms kom ik ook struikelblokken tegen of heb ik een keuze te maken. Aan het eind van de dag ben ik ook maar een mens. Kracht en moed helpen mij dan om toch een stap te zetten en bijvoorbeeld voor mijzelf te kiezen.  

Bijdrage(n) kracht en moed bij de cliënt 

De studenten die ik supervisie geef, tonen al kracht en moed om hieraan deel te nemen. Prachtig om te zien hoe zij binnen een veilig (leerklimaat) de moed hebben om zich kwetsbaar op te stellen als nog niet startbekwame professional, jegens andere studenten en mij als supervisor.

Maar ook ontmoet ik de professionals die al ‘jaren’ hun vak uitoefenen en op zoek zijn naar kracht en moed, om bijvoorbeeld naar zichzelf te kijken of een item bespreekbaar te maken binnen hun organisatie, team of met een collega.

Kracht en moed versus professioneel begeleiden?

De student of de professional is ‘eigenaar’ van zijn of haar reflectie en eigen stem hierin en wordt aangezet tot zelfregie. Maar ook de keuze voor ‘zelfzorg’ vergt kracht en moed.

In het professioneel begeleiden, werken we (soms) aan het nadenken over kernwaarden en hoe die een toegevoegde waarde kunnen hebben. En hoe vanuit deze manier iemand zijn/haar cirkel van invloed vergroot. Het tonen van moed en kracht geeft stabiliteit en balans is mijn ervaring.

Moed, Kracht en lef!  

Wat ik belangrijk vind is dat de cliënt zelf mag bepalen, dat niets moet, maar moed mag! Hetzelfde geldt voor lef en durf. De cliënt bepaalt zelf of hij dit inzet en de mate waarin en of hij/zij hier de kracht voor heeft. Of wat hier voor nodig is, dan kunnen we dat samen ‘onderzoeken’.

Maart 2024 - Ingeborgh Frima

 


Naar overzicht
ledenwijsheid2