Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling
Sinds 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. LVSC wil alle professioneel begeleiders informeren over de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling en heeft daarom het implementeren van deze Meldcode opgenomen in het Beleidskader LVSC 2023-2025.
‘Iedereen die met kinderen en volwassenen werkt, moet bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld handelen volgens de stappen van de meldcode. Dat geldt voor professionals die werken in het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdzorg, de zorg, welzijn en justitie.
Een meldcode is een stappenplan waarin beschreven staat hoe om te gaan met het signaleren en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het doel is professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij vermoeden dat een gezinslid thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt.
Een meldcode biedt houvast en richting voor de professional bij de signalering van huiselijk geweld of kindermishandeling, om bijvoorbeeld een gesprek met ouders aan te gaan of hulpverlening in te schakelen. Uit onderzoek is gebleken, dat professionals die met een meldcode werken drie keer vaker ingrijpen dan professionals die geen meldcode hebben.’ (bron: www.augeo.nl)
‘De overheid heeft het basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling opgesteld. Sectoren en branches hebben dit voorbeeld vertaald naar hun achterban. Vervolgens maken instellingen en organisaties op hun beurt een vertaling naar hun werkpraktijk: zij beschrijven wie welke stappen zet bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Elke meldcode omvat dezelfde 5 stappen zoals opgenomen in het basismodel. Dat vergemakkelijkt de samenwerking tussen professionals en organisaties.’ (bron: www.augeo.nl)
Ben je als professioneel begeleider werkzaam in een organisatie, dan zal daar een vertaling van het basismodel meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling aanwezig zijn. Werk je als zelfstandig professioneel begeleider? Bekijk dan onderstaand stappenplan meldcode:
Stappenplan meldcode
Heb jij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling?
Wat moet je doen met de meldcode en vermoedens huiselijk geweld of kindermishandeling? Gebruik het meldcode stappenplan. Aan de hand van 5 stappen bepaal jij als professional of je melding moet doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp ingezet kan worden.
STAP 1: Breng signalen in kaart
Breng signalen in kaart die je zorg bevestigen of ontkrachten. Leg signalen en vervolgstappen objectief en feitelijk vast in het dossier. Voer indien nodig de kind check uit.
STAP 2: Overleg met een deskundige collega of Veilig Thuis
Overleg met een deskundige collega om signalen te duiden. Raadpleeg zo nodig Veilig Thuis of een forensisch arts. Neem bij eer gerelateerd geweld, huwelijksdwang of vrouwenbesnijdenis direct contact op met Veilig Thuis.
STAP 3: Praat met ouders en het kind
Bespreek je zorgen zo snel mogelijk met de ouders/verzorgers van het kind en het kind zelf. Alleen als jouw veiligheid of die van het kind in gevaar kan komen door een gesprek kan hiervan worden afgezien.
STAP 4: Weeg het geweld
Maak een inschatting van de aard en de ernst van de situatie op basis van signalen, het overleg met een collega en de gesprekken met ouders en het kind. Vraag bij twijfel advies aan Veilig Thuis. Bij een reële kans op schade: melden.
STAP 5: Beslis: Is melden nodig? Is hulpverlening nodig?
Als je het kind voldoende kunt beschermen, bied of organiseer je de noodzakelijke hulp. Als de situatie acuut of structureel onveilig is, doe je een melding bij Veilig Thuis en beslis je samen welke hulp je zelf kunt organiseren. (bron: www.augeo.nl)
Voor verdere informatie willen we je graag verwijzen naar onderstaande websites:
Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling | Huiselijk geweld | Rijksoverheid.nl
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling | Augeo
Naar overzicht