Creatieve kracht en kwetsbaarheid
Blog Ledenwijsheid - Jacqueline Koop
Veiligheid
Van mijn supervisanten en coachees hoor ik vaak dat zij het zo waardevol vinden om dilemma's te delen, (h)erkenning bij elkaar te vinden, zich bewust te worden van het eigen handelen en zo te leren van elkaar. De kracht van het vak groepssupervisie ligt voor hen vooral in het aangaan van de verbinding met elkaar door de eigen kwetsbaarheid te durven tonen: daar is moed voor nodig. Hierbij ondervinden zij de ondersteuning van de anderen en versterken zij elkaar! Belangrijk hierbij is inzicht in eigen wensen, behoeften, angsten en drijfveren. Het zien van een sleutel tot verandering naar het krachtiger handelen in werk en privéé. Saamhorigheid ontstaat doordat zij elkaars angsten en kwetsbaarheden leren kennen en daardoor meer begrip voor elkaar krijgen. Voorwaarde voor dit alles is het scheppen van een veilig leerklimaat waarin de groepsleden worden uitgenodigd hun verhaal te doen en hiernaar kunnen kijken vanuit verschillende invalshoeken. Een veilige focus op concrete ervaringen. We zijn samen verantwoordelijk voor het proces en de ontdekkingsreis.
Thema’s
Thema’ s die aandacht vragen gaan over (gepaste) afstand en (de nodige) nabijheid, grenzen aangeven, hoe wil ik mij profileren in mijn werk, mijn rol en taak in de organisatie, de lat niet te hoog leggen, het omgaan met een leidinggevende, collega’s en teamgenoten, feedback geven en ontvangen, begrip krijgen voor het anders zijn in leren en werken, elkaars temperamenten, kwaliteiten en valkuilen tot en met het plannen van studie en werk.
Ontwikkeling/verandering
De integratie van het denken, voelen en (congruent) handelen is uitgangspunt binnen de supervisie context en voor velen een eye opener. De uitdaging is de kunst van de goede vragen stellen en het doorvragen. Wat doet dit alles met de inbrenger? Er is vaak moed voor nodig om ons eigen aandeel onder ogen te zien.
"Door supervisie kun je worden bevestigd in je krachten en talenten en gemotiveerd en aangemoedigd worden om de volgende stap te (durven) nemen. Wanneer jouw eigen ontwikkeling en verandering is ingezet verandert ook de omgeving om je heen en kan er weer een nieuw evenwicht ontstaan binnen je werk, gezin, leefomgeving en maatschappij” aldus een uitspraak van een cliënt.
Persoonlijk
Waar haal ikzelf mijn kracht en moed vandaan tijdens de professionele begeleiding?
Ik heb ervaren dat het voor mij belangrijk is er te zijn met een “leeg” hoofd en in contact te blijven met mijn gevoel, dan lukt het afstemmen met oprechte aandacht op en voor de ander mij het meest. Luisteren naar de signalen van mijn lijf en daarop te acteren vraagt moed van mij als structurerend mens.
Ik sta in mijn kracht wanneer ik naast de verbale interactie ook creatieve spelvormen kan inbrengen die letterlijk en figuurlijk ruimte geven. Zo werk ik soms met muziek van Piazzolla die mensen uitnodigt tot bewegen in de ruimte en hen zo de ervaring geeft jezelf niet kleiner te maken dan nodig maar de ruimte in te nemen die je past. Vaak blijkt het een weerspiegeling van de innerlijke ruimte. Een supervisant merkte hierbij op dat zij zo positiever kon kijken en communiceren en op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om uit een oud patroon te komen.
Ook kan muziek een vorm van ontspanning geven en een sfeer oproepen waarin alles bespreekbaar wordt wat op dat moment nodig is. Humor en relativering zijn hierbij krachtige tools. Het inzetten van muziek in de begeleiding kan (ver)leiden tot delen van gevoelens, muziek raakt emoties aan waar anders moeilijk bij te komen is. Dit kan zorgen voor verstilling en energie, het gaat stromen binnen in ons.
Daarnaast heb ik de ervaring dat door het werken met spreuken op kaarten veel cliënten geraakt worden en hoor dan dat men wordt uitgedaagd tot dieper nadenken over de rode draad in zijn/haar proces en ontwikkeling. Dit geeft hen weer nieuwe inzichten.
Alles valt hier voor mij op zijn plek, mijn professie als begeleider met daarnaast een muziek achtergrond die mensen letterlijk en figuurlijk in beweging krijgt. Ik krijg en geef zo inspiratie.
Zelfreflectie: hoe word ik ook nog scherp gehouden
Tijdens het deelnemen aan mijn eigen intervisiegroepen wordt op mijn moed en kracht ook een appèl gedaan. Ik heb daar geleerd tegenstellingen te verbinden, beter te communiceren, van waarde te zijn, maar ook mij te laten spiegelen, mijn blinde vlekken te
ontdekken en steeds weer opnieuw de onderzoekende houding in te zetten. Ik dank mijn intervisiegenoten bij deze voor hun niet aflatende inspiratie en dit al 22 jaar!
Actueel
Jacqueline Koop verzorgde binnen Hogeschool Inholland jarenlang coaching en opleidingssupervisie.
Zij geeft supervisie en begeleide intervisie aan de opleiding muziekagogie bij Artiance te Alkmaar en geeft les, training, intervisie en coaching aan het Conservatorium van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten binnen de nascholing.
Daarnaast is zij directeur van de Stichting Muzisch Spoor en eigenaar van het project Muzisch Actief Plus.
April 2024 - Jacqueline Koop
(Fotograaf: Ronald Smits)
Naar overzicht