Wat is jouw verhaal?​​​​​​

Methoden en technieken

Dit artikel, afkomstig uit de literatuur over sportcoaching, pleit ervoor dat elke coach een persoonlijke coachfilosofie ontwikkelt. Deze kan helpen om bewust en expliciet te herkennen op welke manier eigen waarden en denkbeelden vorm geven aan werkwijze en gedrag. Daarnaast geeft een persoonlijke coachfilosofie richting en focus bij het uitoefenen van het beroep. Het ontwikkelen ervan is echter niet gemakkelijk. De vraag is dan ook hoe je van algemene en abstracte principes komt tot een specifieke en persoonlijke praktijk.

Volgens dit artikel is ‘storytelling' daartoe een effectief middel. Het is interessant voor elke coach of supervisor die zich opnieuw bewust wil worden van de invloed van het eigen verhaal op het handelen als coach. Daarnaast is het lezenswaardig voor beginnende coaches en docenten op coachopleidingen. Zou ‘storytelling' hen kunnen helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijke coachfilosofie?

​​​​​​​Carless, D. & Douglas, K. (2011). Stories as personal coaching philosophy. International Journal of Sports Science and Coaching, 6, 1-12.