Doet de techniek ertoe?​​​​​​

Methoden en technieken

Doet u wel eens een meditatieoefening met uw cliënt? Ja? En hebt u zich dan ook verdiept in de verschillende meditatietechnieken die er zijn? Zo niet, dan is het zinvol dit artikel eens te lezen. De auteurs bekeken twee meditatietechnieken - open-monitoring meditatie (OM) en focussed-attention mediatie (FA) - en het effect ervan op twee vormen van denken die men relateert aan creativiteit.

Bij OM-meditatie stelt het individu zich open op, om elke gewaarwording of gedachte te ontvangen en observeren, zonder dat er sprake is van een focus op een vast concept of voorwerp. De aandacht is dus flexibel en vrij. Bij FA-meditatie richt het individu de focus op een bepaald voorwerp, item of gedachte. Alles wat de aandacht hiervan dreigt af te leiden (zoals lichaamssensaties, omgevingsgeluid of opkomende gedachten) dient actief te worden genegeerd, door de aandacht steeds opnieuw te richten op hetzelfde focuspunt.

Het onderzoek wees uit dat de soort techniek er zeker toe doet. Wie meditatie wil toepassen in de begeleidingspraktijk, dient zich dus te verdiepen in de verschillende technieken en te zoeken naar een match tussen meditatietechniek en gewenst resultaat. Reden dus om dit artikel te lezen.

​​​​​​​Colzato, L.S., Ozturk, A. & Hommel, B. (2012). Meditate to create: the impact of focused-attention and open-monitoring training on convergent and divergent thinking. Frontiers in Psychology, 3, 1-5. DOI 10.3389/fpsyg.2012.00116.