Begeleidingswerk online - wat nemen we mee na Covid?​​​​​​

Begeleidingskunde
Communicatie

Online werken met groepen werd het afgelopen jaar normaal - we konden moeilijk anders en we leerden ermee werken. Een vraag wordt dus, naarmate meer contactbeperkingen verdwijnen, wat we mee gaan nemen naar de nieuwe tijd. Kijken we op de online ervaring van het afgelopen jaar terug als een boze droom, die eindelijk voorbij is: ‘gelukkig mogen we weer live!’? Of blijven leergroepen online een vast onderdeel van het werk van begeleiders?

Ik gok zelf op dat laatste: concepten als blended learning (hybride leren, enz.) omvatten door wat we hebben meegemaakt op dit moment veel meer dan ooit tevoren. Naast ‘ingeblikte’ video’s en andere individuele toepassingen, waarmee een deelnemer op zelfgekozen tijdstippen aan de slag kan, omvat de digitale leeromgeving ‘na Covid’ steeds meer mogelijkheden tot online interactie, waarin deelnemers samen leren en begeleidingswerk - als vanouds - gericht wordt op het in elkaar grijpen van individueel en gezamenlijk leren.

Ik sta in dit artikel stil bij wat ik in de tussentijd geleerd heb over het begeleiden van leergroepen online. Na een kort intro komen drie aspecten langs: de setting van de groep, de plek van de begeleider en de beleving van de groepsdeelnemer. Er zijn belangrijke verschillen met live, is mijn conclusie, en een deel valt op te vangen door gerichte aandacht van de begeleider. Ik eindig met enkele voorspellingen over wat we - denk ik - mee gaan nemen naar de nieuwe tijd.

Dr. Jan Hendriks is partner bij AO Organisatieontwikkeling te Doorn, e-mail: j.hendriks@ao-organisatieontwikkeling.nl

​​​​​​​Jan Hendriks