"Hoe supervisie kan helpen bij het doorbreken van patronen van de coach"

supervisie, doorbreken van patronen, coaches
Type: Nieuws
Datum: 07 December 2022
Marianne Eussen en Johan Vermeule hebben een artikel geschreven over de waarde van supervisie bij het doorbreken van patronen van de coach voor Coachlink Magazine nummer 18 met het thema Patronen. 

"Als coach ben je altijd bezig met de persoonlijke ontwikkeling van anderen, maar zelf heb je bij je eigen professionele ontwikkeling ook net zo goed een ander nodig. Kies je daarvoor intervisie, supervisie of misschien beide? In dit artikel benadrukken Marianne Eussen en Johan Vermeule het belang van supervisie voor coaches bij het onderkennen en aanpakken van opmerkelijke patronen die van invloed zijn op de coachingrelatie.


Intervisie is onder coaches in Nederland intussen vanzelfsprekend. Voor supervisie geldt dat niet. In andere sectoren waar mensen begeleid of behandeld worden, zoals in de (geestelijke) gezondheidszorg, is het juist andersom. Zelf kwamen we bij het schrijven van dit artikel erachter dat de één nog nooit supervisie had gehad en de ander nog nooit intervisie had gedaan. Blijkbaar doe je het één of het ander. Het motiveerde ons om antwoord te zoeken op de vraag: wat biedt supervisie meer dan de intervisie, die zoveel coaches al doen?

Extra dimensie

Dat reflectie belangrijk is om je eigen blinde vlekken te ontdekken is algemeen bekend onder coaches. Voor gecertificeerde coaches is intervisie of supervisie een voorwaarde. Je kunt jezelf nu eenmaal niet kietelen, daar heb je een ander voor nodig. Zo heb je ook een ander nodig om je een ander perspectief aan te reiken. Denk bijvoorbeeld aan de opmerkelijke patronen die zich in coaching kunnen voordoen. Die merk je zelf als betrokkene nu eenmaal niet zo snel op, terwijl ze voor het resultaat van je interventies van groot belang zijn. Bij reflectie kijk je niet alleen naar de coach als persoon (restorative), maar ook naar de werkwijze (formative) en naar de normen en waarden of gehanteerde beroepscodes (normative) (De Haan, 2011).

Bij intervisie doe je dat met een groep coaches en staat het krijgen van inzicht centraal. Dat kan aan de hand van casuïstiek of vragen vanuit de coach over zijn eigen handelen. Supervisie voegt daar één dimensie aan toe, namelijk een normatief perspectief. Een van de aspecten van supervisie is het toetsen van jouw handelen aan de standaarden van de beroepsgroep en het vergroten van de gezamenlijke kwaliteit."

Lees volledig artikel>>

Bron: Coachlink Magazine 18.


afbeelding waarde supervisie voor coach