De 16 rollen van de Hofnar: Wat zou de Hofnar doen? Casus #4

Type: Nieuws
Datum: 20 March 2024

Tim de Zeeuw (LVSC Registercoach) is de auteur van onze blogreeks: De 16 rollen van de Hofnar. 

Tim de Zeeuw

In deze blogs verrijken we het vak van coaching en organisatiebegeleiding met inzichten van de aloude hofnar. Tim de Zeeuw is ondernemer en coach. Hij begeleidt mensen en organisaties bij transformaties, reflectie en ontwikkeling. Samen met Juri Hoedemakers traint hij in Het NarrenGilde medewerkers en zelfstandigen om de hofnarmethode toe te passen in de huidige tijd. In deze serie van 6 belicht hij casussen vanuit diverse rollen van de hofnar. www.narrengilde.nl

Casus #4: Ministerie van Strategie

Een middelgrote overheidsorganisatie zit met het management op de hei. De voltallige ambtelijke top is opgetrommeld voor een stevig dagje strategie. Althans, dat was de bedoeling. Het was eigenlijk niet echt voorbereid. En naast de koffie, lunchpauze en hartige snack was de agenda nogal wvttk (wat verder ter tafel komt). Zeg wat denk je, allemaal topambtenaren bij elkaar, die hebben écht geen instructie nodig! Het werd een richtingloze buitenrit op stokpaardjes en aan het eind van de dag zat de hoogste directeur nog steeds met een maagdelijk leeg vel papier voor zich. De meeste deelnemers voelden zich toch wel wat ongemakkelijk, dit kan ik niet echt uitleggen aan mijn team. Bij de laatste snack worden er al veelbetekenende blikken uitgewisseld en gesmoesd, wat is dit weer slecht geregeld! De hoogste directeur maakt er het beste van en zegt dat het niet alleen om de inhoud gaat maar ook om het proces. De groep kijkt elkaar veelbetekenend aan, de sfeer wordt wat ongemakkelijk. 20 topambtenaren in schaaltje 6 cijfers voor de komma, een dag lang in een prijzig optrekje buitenaf en niks concreet. Reken voor de grap eens uit wat dat kost. Maar het was tijdens de evaluatie natuurlijk een topsessie met veel verbinding, bewustwording en begrip …

Deze keer nemen we de SFEERBEWAARDER, ALLESWETER en VERTROUWELING als rollen uit de hofnarmethode om te zien wat de hofnar hier zou doen.

Als VERTROUWELING dient de hofnar als klankbord waar je alles tegen kunt zeggen en kan persoonlijke gedachten en geheimen bewaren. In de middagpauze zou de hofnar een rondje maken langs de deelnemers en vragen wat zij er nu eigenlijk écht van vinden. Vertrouwelijk natuurlijk. En dan zou hij proberen een alliantie te smeden die moedig ingrijpt op deze ietwat cosmetische dagbesteding. Dames en heren, zullen we eerst eens even vaststellen wat we hier nu eigenlijk aan het doen zijn en wat de belastingbetaler hier aan heeft? De VERTROUWELING zorgt er hier voor dat de deelnemers kunnen delen wat ze écht willen bereiken.

Als ALLESWETER beschikt de hofnar over een breed scala aan kennis en informatie door zijn unieke positie binnen en buiten de organisatie en belanghebbenden. In dit geval zou bijvoorbeeld een secretaris tijdens een informeel rondje meelopen een lijstje met werkvormen van een ander ministerie kunnen hebben laten zien omdat deze aanpak natuurlijk niet gaat werken. De hofnar zou dat dan delen en zo de dag redden. De ALLESWETER heeft door zijn contacten in de hele organisatie bronnen en informatie die beschikbare kennis bijeen brengt en in dit geval richting geeft aan de dag.

De hofnar als SFEERBEWAARDER tempert spanningen en bevordert een positieve sfeer, vaak door middel van humor. Hij heeft het geprobeerd. Écht geprobeerd. Maar het lukte niet, de FLAPUIT van de hofnar nam het helaas knetterhard over. Waar zijn jullie nu eigenlijk mee bezig?! We zitten hier met dik 20 mensen en hebben geen idee waar we het over hebben? Hoe leg je dat aan je ouders, kinderen of de belastingbetalende burger uit?! Tsja … uiteindelijk is de hofnar natuurlijk ook maar een mens. De SFEERBEWAARDER lukte even niet, de FLAPUIT nam het over. Maar ach, je mag hem natuurlijk altijd de schuld geven van deze uitspatting. In plaats van de sfeerbewaarder krijg je er dan nu een FLAPUIT en een ZONDEBOK voor terug. Het hield de deelnemers in ieder geval even een terechte spiegel voor …

De hofnar was vroeger de énige die de koning de onverbloemde waarheid mocht vertellen. Dat is jaloersmakend, want wat een impact heb je dan! Dat red je echt niet door alleen maar de lolbroek uit te hangen. De gereedschapskist van de professionele hofnar zit vol met rollen en interventies, allemaal bedoeld om op een wat luchtigere manier blinde vlekken te belichten en de status quo uit te dagen.

Wil je hier meer over weten, of heb je zelf een situatie die je vanuit de hofnar zou willen laten belichten? Stuur me gerust een berichtje op tim@narrengilde.nl en daag de hofnar maar uit!