Chatbot wijsheid
Blog Ledenwijsheid - Cees van Elst
Het afgelopen jaar nam ik deel aan twee adviesgroepen van LVSC, waaronder de adviesgroep ‘coaching’ (hoe kan LVSC landelijk bekender worden zodat meer coaches zich aansluiten?). LVSC heeft een groei ambitie. En bezint zich op de vraag: hoe kunnen we LVSC aantrekkelijker maken voor de vele coaches die zich (nog) niet hebben aangesloten bij een beroepsvereniging? Eén van onze adviezen luidde: faciliteer en benut “nieuwe” media voor leden, zoals infographics, animaties, podcasts en videomarketing.
Dé trend op dit moment is ‘Open AI’: een onderzoeksinstituut dat zich richt op Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie), met als doelstelling “het bevorderen en ontwikkelen van vriendschappelijke AI, op een manier die de mensheid als geheel ten goede komt”.
Tijdens het nadenken over deze blog was in het nieuws het programma ‘Chat GPT-3’, een zelflerend AI-programma dat bijvoorbeeld tekst genereert op basis van een gestelde vraag. En gebruikt maakt van een enorme databank aan bestaande informatie. Met soms onverwacht relevant resultaat.
In het kader van het jaarthema van LVSC, “Shaping the future” dacht ik: ik leg eens enkele vragen voor aan de Open AI chatbot GPT-3 en was benieuwd naar het resultaat:
“Brainstorm (in Dutch) about the role of professional associations for life coaches, supervisors and organizational coaches in the future. Which developments can we expect?
(Noot: als ik coaches invoer gaat het over sportcoaches, dus vandaar lifecoaches).
Het antwoord:
1. Beroepsverenigingen zullen meer internationaal samenwerken om de kwaliteit van coaching, supervisie en organisatiecoaching te verbeteren.
2. Er zal een grotere nadruk komen op het bevorderen van ethische standaarden in deze beroepen.
3. Digitalisering zal een belangrijke rol spelen bij het uitwisselen van informatie tussen leden, waardoor er betere netwerken worden gecreëerd voor coaching-professionals over de hele wereld.
4. Er zal meer aandacht komen voor de ontwikkeling van innovatieve technologieën, zoals AI-gebaseerde coaching tools en platforms, om coaching, supervisie en organisatie coaching te verbeteren.
5. Beroepsverenigingen zullen hun leden beter informeren over nieuwe trends in deze beroepen door middel van webinars en workshops.
6. Er zal meer samenwerking komen tussen coaching-organisaties en universiteiten om de professionele standaarden te verhogen.
7. Beroepsverenigingen zullen hun leden beter voorbereiden op toekomstige veranderingen in deze beroepen door middel van gespecialiseerde opleiding en training.
Alstublieft. Dat scheelt de nodige adviesgroepen. Laat ik nog eens wat doorvragen:
“Brainstorm about how professional associations for life coaches, supervisors and organizational coaches can grow in the future”.
1. Organiseren van netwerkbijeenkomsten om professionals te verbinden en kennis uit te wisselen
2. Samenwerken met andere organisaties met vergelijkbare doelstellingen
3. Online cursussen aanbieden om leden meer kennis bij te brengen over hun vakgebied
4. Het creëren van een online community waar leden kunnen communiceren, ideeën uitwisselen en elkaar helpen bij het oplossen van problemen.
5. Het creëren van eigen online platform voor het delen van kennis, best practices, opleidingsmateriaal etc.
6. Meer samenwerken met universiteiten om studenten meer kennis en vaardigheden bij te brengen over het vak
7. Publicaties van onderzoek naar de voordelen van lifecoaching/ supervisie/organisatiecoaching voor zakelijk gebruik
8. Ontwikkel eigen app of platform waar leden hun services kunnen aanbieden
9. Creëer meer samenwerking met opdrachtgevers om professionele begeleiding toe te passen in de dagelijkse werkomgeving
10. Ondersteun jonge professionals met bijscholingsmogelijkheden en mentorschap
Het opvallende is dat een aantal van deze ‘adviezen’ overeen komen met uitkomsten van de adviesgroep Coaching. Opvallend is: ga meer samenwerken met andere partijen/ beroepsverenigingen (daar pleit ik al jaren voor..).
Goed, laatste en spannende vraag:
“Brainstorm about how life coaches and supervisors can use open AI for their practices”
1. Door het gebruik van AI kunnen coaches en supervisors de interactie tussen cliënten verbeteren, zodat eerder inzichtelijk wordt wat er speelt bij de cliënt.
2. Dankzij AI kan veel herhalend werk geautomatiseerd worden, zoals het stellen van vragen aan cliënten of het invoeren en analyseren van data om trends te identificeren.
3. AI-chatbots kunnen het eerste contact met cliënten aangaan en basale vragen beantwoorden, waardoor coaches meer tijd overhouden voor de verdieping.
4. Door AI te gebruiken kan informatie uit verschillende bronnen worden samengevoegd om zo gepersonaliseerd advies te geven dat afgestemd is op de situatie van de cliënt.
5. AI kan ook gebruikt worden om automatisch verslagen en rapportages te genereren, waardoor er meer tijd overblijft voor het coachen.
6. AI kan helpen bij het analyseren van emotionele data zoals stem- of videoanalyse om de stemming en motivatie van cliënten in kaart te brengen.
Spannend! Bij “shaping the future’ kan ook LVSC niet om Open AI heen. Ik daag LVSC uit te reflecteren over het inzetten van nieuwe middelen en media voor haar leden.
En spreek de hoop uit dat beroepsverenigingen nu echt eens gaan samenwerken in het grotere belang voor de gehele beroepsgroep. Een heel goed 2023!
Cees van Elst - Januari 2023
Naar overzicht