De 16 rollen van de Hofnar: Wat zou de Hofnar doen? Casus #2.

Type: Nieuws
Datum: 10 October 2023

Tim de Zeeuw (LVSC Registercoach) is de auteur van onze blogreeks: De 16 rollen van de Hofnar. 
Tim de Zeeuw klein

In deze blogs verrijken we het vak van coaching en organisatiebegeleiding met inzichten van de aloude hofnar. Tim de Zeeuw is ondernemer en coach. Hij begeleidt mensen en organisaties bij transformaties, reflectie en ontwikkeling. Samen met Juri Hoedemakers traint hij in Het NarrenGilde medewerkers en zelfstandigen om de hofnarmethode toe te passen in de huidige tijd. In deze serie van 6 belicht hij casussen vanuit diverse rollen van de hofnar. www.narrengilde.nl

Casus #2/6: Beach NV

Het Management Team van Beach NV hangt als los zand aan elkaar. De MT leden zijn druk met hun eigen afdeling, ze hebben geen tijd om zich ook nog eens met gedoe in andere afdelingen bezig te houden. Natuurlijk zijn er wekelijkse MT vergaderingen. Online, want weet je wel hoeveel tijd het kost om naar kantoor te gaan? Er wordt dan een standaard agenda afgedraaid. Je kent het wel, mededelingen, actielijstje, financiële resultaten en uiteraard Wvttk (wat verder ter tafel komt). Alle deelnemers zingen gedwee hun liedje en oh ja, het jaarlijkse personeelsuitje moet ook nog ff geregeld worden. Wie wil dat doen? De deelnemers staan ineens op mute en lijken nèt allemaal een belangrijke email binnen te krijgen. De directeur zegt uiteindelijk maar dat ze het secretariaat zal vragen om iets te verzinnen. Als het maar niet te duur is maakt het haar eigenlijk ook geen fluit uit wat het is. De sales manager grapt nog dat we het zo al jaren zo doen en het nu dus ook wel weer een boottochtje met afsluitende BBQ zal worden. Het hoofd financiën kijkt op en steekt zijn digitale handje op om te zeggen dat het budget daar ook op is afgestemd. De directeur zit echter net even te appen over iets belangrijks, ziet het digitale handje niet en roept “Ok dat was het weer voor vandaag, succes en tot volgende week!”. Het budgetbericht van het hoofd financiën in de chat werd net gemist.

We gebruiken de FLAPUIT, SPION en COACH als rollen uit de hofnarmethode om te zien wat de hofnar zou doen.

Als FLAPUIT staat de hofnar erom bekend direct en impulsief te communiceren. Zo kan de hofnar hier zeggen: "Ik zie dat iedereen hier naar zijn eigen navel zit te staren, zullen we eens wat moeite doen om écht samen te werken?" Of “Oké, iedereen is bezig met de eigen afdeling, maar laten we eens een kijkje nemen in elkaars keuken? Ik zeg, we doen een kookworkshop!” Of: “Zullen we de agenda de volgende keer eens van achter naar voren doen en kijken wie het in de gaten heeft?”. Nou ja, je snapt hem wel denk ik, de flapuit is een tikkeltje provocatief en daagt de status quo uit.

Als SPION ziet en hoort de hofnar alles door overal in de organisatie mee te lopen en te observeren wat er speelt. Zo kan de hofnar in de vergadering melden dat ze bij financiën ook wel eens iets anders willen dan die eeuwige BBQ. Laten we eens gaan écht gaan survivallen is er geroepen bij de koffiemachine! Ook zou de hofnar tijdens de ongemakkelijke stilte kunnen fluisteren: “Pssst …. Ik zag iedereen ineens op mute gaan en tegelijk e-mails gaan lezen, welk complot zou hier achter kunnen zitten? Of: “Ik bergrijp dat de concurrent heeft besloten om alle management vergaderingen weer fysiek te gaan doen en dat ze dat een verademing vinden. Wat vinden jullie daarvan”. De rol van spion belicht blinde vlekken.

Als COACH zal de hofnar … nou ja, die kennen we allemaal wel. Toch … ?

De hofnar was vroeger de énige die de koning de onverbloemde waarheid mocht vertellen. Dat is jaloersmakend, want wat een impact heb je dan! Dat red je echt niet door alleen maar de lolbroek uit te hangen. De gereedschapskist van de professionele hofnar zit vol met rollen en interventies, allemaal bedoeld om blinde vlekken te belichten en de status quo uit te dagen.

Wil je hier meer over weten, of heb je zelf een situatie die je vanuit de hofnar zou willen laten belichten? Stuur me gerust een berichtje op tim@narrengilde.nl en daag de hofnar maar uit!