Beroepsvereniging biedt keurmerk en beroepscode voor (burn-out)coaches

Type: Nieuws
Datum: 27 November 2023

Gister, zondag 26 november 2023, verscheen het artikel ‘Niemand tikt de burn-outcoach op zijn vingers’ in het Financieel dagblad.

Er worden zorgen geuit over de enorme stijging van het aantal burn-outcoaches de afgelopen 10 jaar. Coaches zelf zeggen persoonlijker en resultaatgerichter te werken dan psychologen maar Rudolf Ponds, hoogleraar neuropsychologie en aankomend voorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), twijfelt of coaches een juiste diagnose kunnen stellen en de juiste begeleidingsvorm kunnen kiezen.

Beroepscode, keurmerk en klachtenregeling bij beroepsvereniging

Volgens Ponds zouden burn-outcoaches niet gebonden zijn aan een beroepscode en zouden een keurmerk en klachtenregeling volledig afwezig zijn bij burn-outcoaches. Hoewel er nog veel te winnen valt op dit gebied klopt deze aanname van de heer Ponds niet helemaal. In het beroepsregister van LVSC, beroepsvereniging voor Registercoaches, vind je gecertificeerde Registercoaches die een geaccrediteerde coach opleiding op Post-Hbo niveau hebben afgerond, bij- en nascholing blijven volgen en daarnaast aan intervisie doen met gecertificeerde vakgenoten.

LVSC onderstreept het belang van een geaccrediteerde coachopleiding, een ethische beroepscode, een keurmerk en een professionele klachtenregeling voor professionele coaches.

Wij vinden dat coaching een vak is waarvoor je een gedegen opleiding moet hebben gevolgd en dat een coach zich aantoonbaar moet blijven bijscholen en ervaring moet blijven opdoen. LVSC Registercoaches worden hierop getoetst. Registercoaches weten wanneer ze moeten doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut. Soms werk je met kwetsbare mensen, dan moet je zorgvuldig te werk gaan en duidelijk maken wat je met coaching kunt doen maar ook wanneer coaching niet de juiste begeleidingsvorm is.

Waarborg van kwaliteit van coaching

Mensen die op zoek zijn naar een (burn-out)coach raden wij aan om te kiezen voor een coach die is aangesloten bij een beroepsvereniging zodat de kwaliteit van dienstverlening is geborgd.

LVSC hecht veel waarde aan deze kwaliteit. Beluister ook onze nieuwste podcast over dit thema.

Ga naar LVSC podcast Wat is kwaliteit in coaching en supervisie?

logo-lvsc-register