Schrijf je eigen verhaal​​​​​​

Methoden en technieken

Dit artikel, afkomstig uit literatuur over sportcoaching, pleit ervoor dat elke coach een persoonlijke coachfilosofie ontwikkelt. Dit zou hen helpen bewust en expliciet te herkennen op welke manier waarden en denkbeelden hun werkwijze en gedrag vormgeven. Daarnaast geeft een coachfilosofie richting en focus bij het uitoefenen van het beroep van coach. Het ontwikkelen van zo'n persoonlijke coachfilosofie is echter niet gemakkelijk. De vraag is hoe je van algemene en abstracte principes komt tot een specifieke en persoonlijke praktijk.

Volgens dit artikel is ‘storytelling' een prachtig middel om te komen tot een coachfilosofie die specifiek en authentiek is. Het is interessant voor elke coach of supervisor die zich opnieuw bewust wil worden van de invloed van het eigen verhaal op het handelen als coach. Daarnaast is het vooral een interessant artikel voor beginnende coaches en docenten op coachopleidingen. Zou ‘storytelling' voor beginnende coaches een middel kunnen zijn bij het ontwikkelen van een persoonlijke coachfilosofie?

​​​​​​​Carless, D. & Douglas, K. (2011). Stories as personal coaching philosophy. International Journal of Sports Science and Coaching, 6, 1-12.