Sluiten controle en creativiteit elkaar uit?

LVSC
Type:
Datum: 30 September 2014

Hoe blijf je als manager 'in control', zonder de creativiteit van je medewerkers dood te slaan met regels, rapportages, checks en inspecties?

Een vraag die je als coach in gesprek met een cliënt vast wel eens bent tegengekomen. Veel onderzoek vanuit de sociale psychologie en organisatiekunde heeft tot de conclusie geleid dat vrijheid in het werk creativiteit in de hand werkt, terwijl controle, restricties en monitoring juist een barrière zijn voor creatief denken en werken. De hierbij aangedragen argumenten zijn dat controle intrinsieke motivatie ondermijnt, terwijl intrinsieke motivatie juist een noodzakelijke voorwaarde is voor creativiteit. 

In dit artikel wordt onderzoek beschreven naar controlemechanismen in organisaties, in relatie tot creativiteit. Vier controlemechanismen werden onderzocht: 'beliefs controls' (controle op overtuigingen), 'interactive controls' (controle op interactie), 'boundery controls' (controle op kaders en grenzen) en 'diagnostic controls' (controle op doelen en uitkomsten).
 

Ga naar het artikel.