Coaching op de academische kaart!

LVSC
Type: Nieuws
Datum: 24 June 2015

Center for Executive Coaching

Sinds enige tijd is de faculteit voor economische wetenschappen en bedrijfskunde van de Vrije Universiteit Amsterdam een nieuwe afdeling rijker: het Center for Executive Coaching. Executive Coaching is in de afgelopen jaren een vak geworden. Zowel binnen de overheid als binnen het bedrijfsleven heeft executive coaching zich ontwikkeld tot een geaccepteerde en gewaardeerde vorm voor individuele en teamontwikkeling.

Mede door de recente schandalen aan de top van organisaties is steeds duidelijker geworden dat topmensen en hun teams onder stevige druk kunnen komen te staan waardoor ze in destructieve patronen terecht kunnen komen. Hierdoor is het inzicht ontstaan dat reflectie helpt om op tijd bij te sturen.

Kenniscentrum
Het Center for Executive Coaching van de Vrije Universiteit is een kenniscentrum binnen de faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. De ambitie van het center is om de academische basis van de coachingsprofessie te versterken en een sterke brug te slaan tussen wetenschap en praktijk.

Opleidingen
Binnen het centrum worden postgraduate en masteropleidingen aangeboden aan executive coaches, executive teamcoaches en commissarissen en toezichthouders met ervaring, die verder willen werken aan hun eigen professionalisering en die bij willen dragen aan de ontwikkeling van hun vak.

Onderzoek
Het centrum stimuleert en begeleidt onderzoek naar vraagstukken die verband houden met de effectiviteit van coaching en werkrelaties. Door actief contact te houden met alumni draagt het centrum bij aan de ontwikkeling van een community van beroepsbeoefenaren die hun vak serieus nemen en die willen bijdragen aan de verdere (academische en praktische) ontwikkeling van de coachingsprofessie.  

Ervaren professionals
Binnen het center is een netwerk van ervaren professionals actief die met beide voeten in de wetenschap én in de praktijk staan. Yvonne Burger, Erik de Haan en Rob van Eijbergen zijn verantwoordelijk voor het onderwijs en onderzoek binnen het center.

Op het moment zijn er drie postdoctorale opleidingen bij het Center ondergebracht waar jaarlijks meer dan 50 deelnemers aan deelnemen. Dit zijn:

  1. PGO Executive Coaching, voor executive coaches van individuele directeuren en leidinggevenden. Dit programma gaat in oktober voor de zesde keer van start.   
  2. PGO Executive Teamcoaching, voor coaches van directie- en zware managementteams. Dit programma gaat in september voor de tweede keer van start. 
  3. PGO Interveniëren voor Commissarissen en Toezichthouders, voor toezichthouders die hun interventie repertoire binnen de boardroom willen versterken. Dit programma gaat in juni voor de eerste keer van start.

Master in Executive Coaching
Vers van de pers is dat er op dit moment drie routes zijn naar de Master in Executive Coaching:

  1. De eerste route is voor mensen die op zoek zijn naar een beroepskwalificatie: de VU Master in Executive Coaching. In deze variant volgen deelnemers zowel de PGO Executive Coaching  als de PGO Executive Teamcoaching. Daarna schrijven deelnemers een publicabel artikel.
  2. De tweede route is voor mensen die op zoek zijn naar een geaccrediteerde Master in Science en ook breder geïnteresseerd zijn in de bedrijfskundige context waarin veel van onze cliënten werken. Deze deelnemers kunnen na afronding van de PGO Executive Coaching of de PGO Executive Teamcoaching doorstromen naar de parttime opleiding Bedrijfskunde van de VU.
  3. De derde optie is de route naar Ashridge: in deze variant gaan deelnemers na afronding van de PGO Executive Coaching door naar het Masterprogramma bij Ashridge Business School Deze optie is interessant voor deelnemers die een internationale accreditatie en een geaccrediteerde MSc willen behalen.

Meer informatie over het Center for Executive Coaching.

Auteur: Yvonne Burger

LVSC is zeer enthousiast over het feit dat coaching zijn intrede doet bij een Nederlandse universiteit. In de nieuwsflits van juli leest u een interview met Yvonne Burger over deze mooie ontwikkeling. Heeft u een vraag die u haar wilt stellen? Mail deze vóór 1 juli naar info@lvsc.eu.