Werk aan de winkel rondom P-Reflecteren (3 PE)

Organisator: 
amersfoort
Locatie: online
(Start)datum: 
14 december 2021

Op 14 december organiseren we de online workshop Werk aan de winkel rondom P-reflecteren van 19 - 21 uur. Het is onderdeel van een intensief leertraject met thuisstudie en het lezen van een boek van te voren. 

Boek Professioneel reflecteren

Het afgelopen jaar kwam het boek Professioneel Reflecteren (23,50,- euro) uit bij uitgeverij Boom ISBN 9789024434701 van de hand van een groep auteurs waar o.a. Marcel Hoonhout deel van uitmaakt. Hier kun je al even ruiken aan de inhoud van het boek:

Marcel Hoonhout gaat een workshop organiseren speciaal voor de LVSC regio Amersfoort, waarin je meegenomen wordt naar de basis van ons vak: het stimuleren van “Professioneel Reflecteren” door ons als coaches en supervisoren.

Intensieve voorbereiding

We hopen door deze workshop de diepte in te kunnen gaan. Maar dat vraagt inspanning. Daarom gaan we voor deze regiobijeenkomst uit van een commitment van 12 uur voorbereiding:

Je leest het boek, je onderzoekt een recente schriftelijke reflectie die je van je supervisant/klant krijgt in je werk als supervisor/coach. Je maakt een verbatim van een gesprek dat je in oktober/november als leerbegeleider voert en daar kijk je met een ander naar, want leren is vooral ook samen leren.

Na dit voorwerk kunnen we in december écht beginnen aan de workshop maar dan heb je ongetwijfeld al een hoop opgestoken. We kijken er naar uit om er een paar leerrijke maanden van te maken.

De beschrijving door Marcel Hoonhout van de voorbereidende opdracht:

Een workshop in december. Letterlijk vertaald betekent workshop ‘werk aan de winkel’.
En dat klopt hier helemaal. Als je je inschrijft voor deze workshop verbind je je aan het doen van voorbereidende werkzaamheden. Alleen al het doen daarvan is leerzaam!

Wil je optimaal van deze workshop over reflecteren profiteren dan helpt een goede voorbereiding enorm. En goed voorwerk doen is noodzaak omdat ook anderen van jouw werkzaamheid afhankelijk zijn om leerresultaat te kunnen boeken.

Het materiaal wat je maakt is overigens niet alleen voor de workshop bruikbaar. Je kan het ook benutten in (leer)supervisie, in intervisie en – als je een opleiding doet – in de supervisieopleiding. Het kost dus anderhalve dag inspanning - verspreid over vier maanden - maar dan heb je ook wat.

De workshop Professioneel reflecteren – afgekort tot P-reflecteren – vindt online plaats op 14 december 2021 (van 19 – 21 uur). Je hebt dus nog tijd genoeg om de volgende activiteiten te verrichten:

1. Lees het boek Professioneel reflecteren. Boom 2021. ISBN 9789024434701.
Al lezend scherp je jouw kijk aan op wat iemand doet (en niet doet) als hij/zij reflecteert. Theorie helpt contrastrijker waarnemen – in dit geval het fenomeen reflecteren. Als begeleider van leren heb je aan deze theorie steun om te herkennen welke van deze reflectie-activiteiten je supervisant/klant al doet en welke activiteiten mogelijk nog ‘een zetje nodig’ hebben: d.w.z. een stimulans van jou als supervisor of coach om reflecteren over werk te stimuleren. Leestijd 4 uur.

2. Zoek een begeleidingsmaatje op en neem een recente schriftelijke reflectie van één van jullie supervisanten. Leg eerst onafhankelijk van elkaar het ‘Houvast voor het waarnemen van kwaliteit van P-reflectie’ ernaast (zie pagina 152 van het boek – zie ook bijlage) en probeer vast te stellen welke van de 11 reflectie-activiteiten je in welke mate herkent in deze schriftelijke reflectie en welke je nog niet kan waarnemen. Bespreek daarna samen de ‘scores’ (van 1-5) op elk item van het houvast en verhelder aan elkaar waarop je die ‘score’ hebt gebaseerd. Dus maak expliciet hoe je als leerbegeleider naar deze schriftelijke reflectie hebt gekeken.

Formuleer daarna gezamenlijk een aanwijzing voor de reflecterende professional die de schriftelijke reflectie heeft gemaakt met behulp waarvan deze een volgende keer zijn/haar schriftelijke reflectie een stapje kan verbeteren. Aanwijzing: ‘Zou je een volgende keer - als je weer een schriftelijke reflectie maakt - eens aandacht willen besteden aan ….’ Opdracht: 1 uur.

3. Maak een verbatim in vier kolommen van een supervisie- of coachgesprek wat je onlangs hebt gevoerd. Zie pag. 47 van het boek Professioneel reflecteren. Maak het verbatim vanaf het moment dat de ‘inbreng’ van de supervisant/klant op tafel komt tot en met de afronding van die inbreng. Maak het verbatim snel nadat je het gesprek hebt gevoerd.

Kolom 1: wat zegt de supervisant/klant
Kolom 2: wat zegt de supervisor/coach
Kolom 3: de binnenwereld van de supervisor/coach tijdens het gesprek
Kolom 4: verbinding van wat de supervisor/coach doet met concepten van het vak.
Duur van verbatim maken: 2 – 2 ½ uur.

4. Gebruik nogmaals het ‘Houvast voor het waarnemen van P-reflectie’ – pag. 152 – en ga in het verbatim na welke van de 11 activiteiten van P-reflecteren je bij de supervisant/klant in een concrete inbreng herkent en welke activiteiten jij als supervisor/coach tijdens het bespreken van die inbreng aan het stimuleren bent.
Voeg je opmerkingen specifiek over reflecteren in rood toe aan het verbatim (bijvoorbeeld in kolom 4). Duur van deze opdracht: 1 uur

5. Stuur je uitgewerkte vier-kolommen-verbatim naar een ‘maatje’ – een mededeelnemer aan de workshop, waarvan je het mailadres krijgt toegestuurd – en van wie jij ook een verbatim-tekst retour krijgt.
Stuur je uitgewerkte verbatim ook per mail naar de workshop-begeleider Marcel Hoonhout (m.l.a.hoonhout@kpnmail.nl).

6. Bekijk het verbatim dat je ontvangt nauwkeurig op het thema van reflecteren: Waar en hoe zie jij dat de supervisant/klant in het verbatim reflecteert (welke reflectie-activiteiten van de supervisant/klant herken je), en waar en hoe zie jij de supervisor/coach reflectie-activiteiten stimuleren? En waar zie jij kansen voor de begeleider om reflecteren nog meer/specifieker te stimuleren. Verbatim van maatje doorwerken: 1 - 1 ½ uur

7. Als het goed is brand je dan van verlangen om aan de workshop te beginnen. Volgen van de workshop: 2 uur.

8. Voorafgaand aan de workshop krijg je digitaal een handout en de powerpoint waar sheets uit worden gebruikt. Dan kun je die zelf nog uitprinten als je dat prettig vindt om tijdens de workshop bijdehand te hebben. Scannen van handout: ½ uur.

Totaal aantal uren studiebelasting voor meedoen aan de workshop: rond de 12 uur.

Aanmelden 

Inschrijven kan tot maandag 11 oktober via onderstaande knop Inschrijven. Er is plek voor 40 deelnemers. We werken in duo’s. Daarom stellen we voor dat je een collega benadert met wie je je vertrouwd genoeg voelt om ‘in je keuken te laten kijken’ en met wie je graag samen aan de slag zou willen gaan. Inschrijven via de site gebeurt individueel, dus zorg dat je beiden staat ingeschreven via de website. Voor wie dat maatje vinden niet lukt zoeken we een oplossing. Je kunt je vast inschrijven en een mail sturen naar Amersfoort@lvsc.eu als je geen maatje hebt om deze workshop samen mee te doen. 

Vanwege de vereiste zelfstudie en de daaruit voortkomende opdrachten voorafgaand aan de workshop worden er in samenspraak met het LVSC-kantoor 3 PE-punten aan dit leertraject en deelname workshop toegekend.

 

 

Locatie

online
(Start)datum: 
14 december 2021