Levenskunst in begeleidingssituaties (0,5 PE)

Organisator: 
zwolle
Locatie: Zwolle
(Start)datum: 
19 maart 2020

In begeleidingssituaties stuit je regelmatig op problemen rond het maken van keuzes in werk, beroep of leven. Dat raakt aan belangrijke, existentiële vragen over de zin van het bestaan. Op 19 maart organiseren we een workshop waarin deze vragen centraal staan. 

Datum: 19 maart 2020
Tijd: 19.30 - 22.00 uur

In toenemende mate zijn mensen in onze maatschappij op zichzelf aangewezen door eroderende structuren en voortschrijdende individualisering. Kenmerkend is dat er steeds meer mogelijkheden komen om te kiezen. Die keuzevrijheid betekent echter ook een steeds sterkere plicht om verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen. Hoe pak je dat aan? Hoe benut die positieve vrijheid om vorm te geven aan je leven, om bindingen en relaties aan te gaan en grenzen te stellen?

Levensvragen
Daardoor komen ook in begeleidingssituaties als supervisie en coaching problemen rond het maken van keuzes in werk, beroep en leven regelmatig aan de orde. Dat betreft in feite levensvragen in de trant van: wat heb ik nodig om gelukkig te worden in mijn werk? Hoe en waar trek ik mijn grenzen om mijzelf niet te verliezen? Welke kwaliteiten van mijzelf vind ik essentieel om verder te ontwikkelen? Wat voor iemand wil ik zijn?
Dat zijn existentiële vragen, die voortkomen uit (of samenhangen met) het persoonlijke antwoord op de vraag naar de zin van het bestaan. Of die juist opkomen door het ontbreken van dit antwoord. Het zijn hoe dan ook essentiële vragen!

Denken over levenskunst
De vraag is dan ook niet òf zulke levensvragen, maar hóe ze in begeleidingssituaties aan de orde kunnen komen. Daarbij is het raadzaam om te kijken naar opvattingen over filosofische levenskunst. Filosofen als Socrates, Aristoteles en Montaigne hebben immers al in de oudheid nagedacht over waar het in het leven om gaat en hoe vorm te geven aan je leven. Wij kunnen daar ons voordeel mee doen.

In de workshop wordt aandacht besteed aan:

  • Wat filosofische levenskunst is;
  • Welke wezenlijke vragen daarmee verbonden zijn;
  • Aandachtsgebieden voor levenskunst;
  • Hoe levensvragen zich kunnen openbaren in begeleidingssituaties;
  • Een raamwerk en oefeningen om hiermee aan de slag te kunnen gaan.

Over de begeleider:
dr. Ronald Wolbink is docent aan de opleiding Social Work van Hogeschool Windesheim. Daarnaast heeft hij een praktijk voor (filosofisch) coachen (www.ronaldwolbink.nl) Hij heeft veel ervaring als coach en (leer)supervisor en is gepromoveerd op een filosofisch onderzoek naar denkbeelden van het coachen. Hij publiceerde o.a. de boeken Gestalt in supervisie, Het coachvak Binnenste Buiten en Levenskunst à la Montaigne, en de artikelen Levenskunst in supervisie, Stoïcijns coachen en Mensbeelden en de mores van de coach.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via onderstaande knop inschrijven tot uiterlijk 16 maart. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers. Om aan te kunnen melden moet je eerst inloggen. Mocht je verhinderd zijn dan kun je via de website ook weer uitschrijven. Doe dit alsjeblieft tijdig (uiterlijk 4 dagen voor aanvang), zodat je geen plek bezet houdt voor andere geïnteresseeerden en wij geen onnodige kosten hoeven te maken. Na inschrijven vind je een knop uitschrijven onderaan de bijeenkomst.  

 

 

Locatie

De Bolder
Dobbe 29
8032 JW Zwolle
(Start)datum: 
19 maart 2020