Levenskunst in begeleidingssituaties (0,5 PE)

Organisator: 
zwolle
Locatie: Zwolle
(Start)datum: 
27 januari 2022

Op 27 januari 2022 organiseren wij een workshop ‘Levenskunst in begeleidingssituaties’ met Ronald Wolbink van 19.30 - 21.45 uur

Levenskunst in begeleidingssituaties

In toenemende mate zijn mensen in onze maatschappij op zichzelf aangewezen, door eroderende structuren en voortschrijdende individualisering. Kenmerkend is dat er steeds meer mogelijkheden komen, maar ook een steeds sterkere plicht om verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen. Maar hoe pak je dat aan, om deze vrijheid te benutten? Het gaat om de positieve vrijheid om vorm te geven aan je leven, bindingen en relaties aan te gaan en grenzen te stellen.

In begeleidingssituaties komen problemen rond het maken van keuzes in het werk, in het beroep en het in leven daardoor regelmatig aan de orde. Dit betreft levensvragen in de trant van: wat heb ik nodig om tevreden te zijn in mijn werk? Hoe en waar trek ik mijn grenzen, om mijzelf niet te verliezen? Welke kwaliteiten van mijzelf vind ik essentieel om verder te ontwikkelen? Wat voor iemand wil ik zijn?

Levensvragen

Levensvragen zijn existentiële vragen die voortkomen uit of samenhangen met het persoonlijke antwoord op de vraag naar de zin van het bestaan, dan wel vragen die opkomen door het ontbreken van dit antwoord.

Levensvragen zijn essentiële vragen. Om die vragen te beantwoorden, is het raadzaam om zowel in te gaan op opvattingen over filosofische levenskunst als op de vraag hoe levensvragen en levenskunst in begeleidingssituaties, zoals supervisie en coachen aan de orde kunnen komen. Ook filosofen zoals Socrates, Montaigne en de stoïcijnen hebben in de oudheid al nagedacht over waar het in het leven om gaat en hoe vorm te geven aan je leven. Wij kunnen daar ons voordeel mee doen.

In de workshop wordt aandacht besteed aan:

  • Wat is filosofische levenskunst.
  • Welke wezenlijke vragen daarmee verbonden zijn.
  • Aandachtsgebieden voor levenskunst.
  • Stoïcijnse levenskunst
  • Hoe levensvragen zich kunnen openbaren in begeleidingssituaties.
  • Een raamwerk en oefeningen om hiermee aan de slag te kunnen gaan.

Over de begeleider:

Dr. Ronald Wolbink was docent aan de opleiding Social Work van de Hogeschool Windesheim. Daarnaast heeft hij een praktijk voor (filosofisch) coachen. (zie hiervoor www.ronaldwolbink.nl) Hij heeft veel ervaring als coach en (leer)supervisor en is gepromoveerd op een filosofisch onderzoek naar denkbeelden van het coachen. Hij publiceerde o.a. de boeken Gestalt in supervisie, Het coachvak Binnenste Buiten en Levenskunst à la Montaigne, en de artikelen Levenskunst in supervisie, Stoïcijns coachen en Mensbeelden en de mores van de coach.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via onderstaande knop inschrijven tot uiterlijk 19 januari. Er is plek voor maximaal 12 deelnemers. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn dan kun je via de website ook weer uitschrijven. Doe dit alsjeblieft tijdig (uiterlijk 18 januari, na deze datum moeten we helaas kosten in rekening brengen), zodat je geen plek bezet houdt voor andere geïnteresseerden. Nadat je hebt ingeschreven vind je een knop uitschrijven onderaan de bijeenkomst (bij ingelogd scherm). Hiermee kun je jezelf uitschrijven. Op je persoonlijke pagina vind je een overzicht van bijeenkomsten waarvoor je bent ingeschreven. Na uitschrijven verdwijnt de bijeenkomst ook op je persoonlijke pagina.

 

 

 

Locatie

De Bolder
Dobbe 29
8032 JW Zwolle
(Start)datum: 
27 januari 2022