Hoe word jij geraakt? - Verkenning van gebruik van muziek en beweging in supervisie en coaching (1 PE)

Organisator: 
noord
Locatie: Assen
(Start)datum: 
7 juni 2023

Op woensdag 7 juni 2023 van 16.00 - 21.00 uur organiseert LVSC regio Noord de workshop "Hoe word jij geraakt?". Een verkenning van het gebruik van muziek en beweging in supervisie en coaching.

We zijn verheugd je te mogen uitnodigen voor twee zeer inspirerende workshops. Sonja Aalbers neemt ons mee in wat muziek ons kan brengen. Muziek als vertrekpunt in coaching en supervisie. Jos Dolstra gaat ons meenemen in BML, Body & Mind Language, en zal ons laten ervaren hoe beweging/lichaamsbeweging onze diepste beweegreden toont. Geïnteresseerd? Wees er snel bij en lees hier meer over beide workshops. In een 2 x 2 uurs workshop ga je aan beide workshops deelnemen (=1 PE punt).

Workshop 1: Muziek in supervisie: Dat doet je wat!
Door: Sonja Aalbers

Over de workshop
Een vraag die in supervisie een belangrijke rol speelt is 'Wat raakt je?'. De vraag kan het begin zijn van een mooi gesprek, waarin supervisant en supervisor bijvoorbeeld verkennen welke gevoelens en gedachten er toe doen in een bepaalde beroepssituatie. Maar wat als een supervisant wat lastiger verwoordt wat er speelt? Of wat als een supervisant prima verwoordt wat er speelt, maar je als supervisor het idee hebt dat je meer verdieping wilt en het er niet van komt? Of wat als je als supervisor gewoon eens een andere invalshoek wilt gebruiken om bezig te gaan met de vraag 'Wat raakt je?’. Dan kan muziek een mooi vertrekpunt zijn. In deze workshop gaan we muziek luisteren en muziek maken met als doel nieuwe ervaringen opdoen en samen verkennen hoe je muzikale werkvormen in supervisie toepast om stil te staan bij gevoelens, gedachten, associaties, toekomstbeelden, enzovoorts. Ook is er ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen hoe muziek en de opgedane ervaringen te benutten bij jouw supervisanten.

Workshopleider Sonja Aalbers
Sonja Aalbers is supervisor en docent-onderzoeker aan de bachelor Vaktherapie van NHL Stenden hogeschool Leeuwarden. Als gastdocent is zij verbonden aan de master Vaktherapie van de HAN in Nijmegen. Ook verzorgt zij supervisie in haar eigen praktijk. In 2021 promoveerde Sonja op het onderwerp Muziektherapie en depressie. Momenteel doet zij vervolgonderzoek in de rol van postdoctoraal onderzoeker en werkt zij aan de implementatie van het programma: Emotieregulerende improvisatorische muziektherapie voor jongvolwassenen met depressieve klachten. 

Workshop 2: Body & Mind Language
Door:
Jos Dolstra

Over de workshop
BML, Body & Mind Language, gaat uit van de relatie tussen lichaamshouding en levenshouding. In houding en beweging toont de mens zijn diepste beweegreden. Daar waar men in het verhaal om de brij heen kan draaien liegt het gebaar niet. Tijdens de workshop wordt kort de relatie tussen lichaamshouding en levenshouding toegelicht, en maken deelnemers kennis met bewegingsanalyse rond ritme en ruimte. Het begin van de workshop gaat over de vraag of verandering en groei hetzelfde zijn.

De methode Body & Mind Language bestaat uit fases die zullen worden toegelicht. De deelnemers zullen zelf aan de slag gaan met een interventie uit BML, waarbij gesproken taal, houding en beweging samen voor informatie zorgen. De meest weggedrukte overtuigingen en gevoelens zijn met praten niet makkelijk te bereiken door de psychische verdedigingshouding van de cliënt. Door te werken met houding en beweging toont zich informatie waar de client zelf zich vaak onbewust van is.

In het derde boek van Jos Dolstra “van bewust bewegen naar bewustZijn” staat een hoofdstuk over PIJN. Tijdens deze workshop zal Jos deelnemers kennis laten maken met enkele BML interventies rond pijn. Dit omvat non verbale interventies en interventies waarbij gesproken taal en beweging samen gaan.

Workshopleider Jos Dolstra
Jos Dolstra ontwikkelde de methode Body & Mind Language. BML wordt ingezet binnen coaching, training, onderwijs en management. Zij studeerde af als docente dans. Aan het conservatorium behaalde zij haar zij haar diploma danstherapie. Gevolgd door trainingen in NLP. Binnen de danstherapie miste ze de duiding van taal. Bij NLP juist beweging.

Dit gemis was de aanzet om een nieuwe methode te ontwikkelen, waarbinnen taal, beweging en houding elkaar aanvullen en versterken. Binnen BML komen op een creatieve en effectieve manier non-verbale en verbale technieken samen. Jos is hoofdtrainer van het instituut voor Body & Mind Language en auteur van drie boeken. Info: bmli.nl

Programma:

15.30 uur Inloop
16.00 – 18.00 uur: 1e workshopronde
18.00 – 19.00 uur: Pauze eet & netwerk moment
19.00 – 21.00 uur: 2e workshopronde

Aanmelden

Je kun je aanmelden via onderstaande knop inschrijven. Er is plek voor 40 personen en vol = vol. 


Afmelden

Mocht je verhinderd zijn, schrijf je dan ook weer uit via de website zodat iemand anders nog kan deelnemen. Nadat je je hebt ingeschreven vind je een knop uitschrijven onderaan de bijeenkomst (bij ingelogd scherm). Als je hierop klikt bAfmeldenen je uitgeschreven. Op je persoonlijke pagina vind je een overzicht van bijeenkomsten waarvoor je hebt ingeschreven. Na uitschrijven verdwijnt de bijeenkomst dus ook op je persoonlijke pagina.

Annuleren kan tot uiterlijk 1 juni, daarna worden de kosten in rekening gebracht. Er is meestal een wachtlijst, dus kun je toch niet deelnemen? Meld je dan af, dan kunnen andere belangstellenden alsnog deelnemen.

 

 

 

Locatie

Proathoes (GGZ Drenthe)
Dennenweg 9 9
9404 LA Assen
(Start)datum: 
7 juni 2023