Bewegen voor je brein (0,5 PE)

Organisator: 
zwolle
Locatie: Zwolle
(Start)datum: 
9 november 2021

Op 9 november organiseert regio Zwolle de workshop Bewegen voor je brein. De bijeenkomst is van 19.30 - 22.00 uur.

Supervisie is veelal een ‘zittend gebeuren’. Bij supervisoren thuis, op Hboopleidingen, bij instellingen etc. Dat ‘zittende’ wordt tegenwoordig ook wel het ‘nieuwe roken’ genoemd. Vroeger moesten we veel lopen om eten te verzamelen of omdat we werk deden waarbij we bewogen. “Nu loopt de mens dagelijks niet meer dan twee kilometer. Desastreus weinig, we leiden een zittend leven op kantoren achter beeldschermen. Sterker nog: we hebben onze wereld en onze leefstijl zo ingericht dat er geen noodzaak is voor bewegen. Terwijl bijvoorbeeld gewoon wandelen de grootste probleemoplosser is die er bestaat,” zegt hoogleraar experimenteel breinonderzoek Shane O’Mara aan Trinity College in Dublin.

Waarom is bewegen zo goed voor de hersenen? Als wij in beweging zijn, is ons brein ook in beweging. We zijn cognitief mobiel. Ook wel ‘mindwandering’ genoemd: we laten onze geest de vrije loop en juist daardoor zijn we in staat herinneringen, gedachten en gevoelens in een nieuwe context te plaatsen. Onze cognitieve vermogens nemen enorm toe. We zijn ons bewuster van onze omgeving, waardoor onze sensibiliteit verhoogd wordt. Beweging, zoals wandelen schenkt ons endorfine, een gevoel van welbevinden en geluk. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies en ouderdom.

Beweging brengt creativiteit, de beste ideeën en oplossingen komen naar boven tijdens een boswandeling. In deze workshop ‘bewegen voor je brein’ onderzoeken en bespreken we op welke wijze ‘bewegen’ van betekenis kan zijn binnen onze supervisiepraktijk. Moeten we voortaan de hardloopschoenen aan en het park in of verplaatst het supervisiegesprek zich naar de sportschool waar de supervisant en de supervisor beide al dumbell heffend casuïstiek doornemen? Of zijn er ook andere manieren? En is dat wel verstandig in (post-)coronatijd of misschien juist wel handig?

Na het volgen van deze workshop kan je het belang van bewegen voor het brein benoemen, onderbouwen en toepassen binnen de mogelijkheden van de supervisant en je eigen mogelijkheden als supervisor.

Begeleider

Nico van den Berg is begeleidingskundige (MHOB), runningtherapeut en psychosociaal therapeut. Hij werkt vanuit zijn eigen praktijk in Amersfoort. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Windesheim Almere als docent deeltijdopleiding Social Work, praktijkdocent en supervisor. We onderzoeken en bespreken met elkaar op welke wijze ‘bewegen’ van betekenis kan zijn binnen onze supervisiepraktijk. Na het volgen van deze workshop kan je het belang van bewegen voor het brein benoemen, onderbouwen en toepassen binnen de mogelijkheden van de supervisant en je eigen mogelijkheden als supervisor.

Aanmelden

Schrijf je in via onderstaande knop Inschrijven. Er is plek voor 24 deelnemers en vol is vol. Graag tot ziens 9 november.

 

 

Locatie

De Bolder
Dobbe 29
8032 JW Zwolle
(Start)datum: 
9 november 2021