APK-dag voor supervisoren - ACTief aan het werk met het versterken van coping (1,5 PE)

Organisator: 
arnhem-en-nijmegen
Locatie: Volgt
(Start)datum: 
1 oktober 2022

Een dag ACTief aan het werk met het versterken van coping, voor meer stevigheid & flexibiliteit in je begeleidingswerk’

Deze scholingsdag wordt georganiseerd door Regio Arnhem & Nijmegen en Regio Limburg.  

PRAKTISCH:

Zaterdag 1 oktober 2022

Inloop: vanaf 9 uur
Start:    9:30 uur
Einde: 16:30 uur

Inclusief lunch: dieetwensen vooraf (uiterlijk 26 sepetember) doorgeven Locatie volgt. Deze zal tussen Arnhem & Nijmegen én Limburg in liggen.

DE DAG

Scholings dag voor professioneel begeleiders die ervaring op willen doen met het toepassen van het Acceptance & Commitment (ACT)perspectief in hun begeleidingswerk. (basiskennis ACT is fijn, maar zeker geen voorwaarde)

Soms zijn er gedachten of overtuigingen waar wijzelf (of supervisanten) maar niet vanaf komen en die belemmerend werken in je begeleidingswerk. Dit kunnen zeer persoonlijke gedachten zijn (‘vinden ze me wel leuk genoeg’) of gedachten op abstracter, werelds niveau (‘ik voel me machteloos, ik kan niks zinnigs doen aan de ecologische crisis waar we in zitten’).

Vaak zijn we ons niet eens bewust van deze gedachten omdat ze pijnlijk zijn en wij als mensen geneigd zijn pijn te vermijden. We vinden (vaak heel onbewust) manieren waarmee we die pijn minder voelen en dat vertaalt zich in gedrag als ‘strijden’, jezelf bewijzen, te hard werken, te veel drinken etc. Gedrag waardoor je de pijn minder voelt maar ook minder geïntegreerd en flexibel functioneert als je zou willen. Vanuit ACT-perspectief gezien heeft dit ‘vastzitten’ te maken met cognitieve constructies (in de ACT – relational frames - genoemd).

Op deze zelfzorg dag gaan we vanuit ACT-perspectief aandacht besteden aan contact met onze ‘gedachtenframes’, ons eigen lichaam en emoties. Via (o.a. Tai Chi)-oefeningen en ACT werkvormen onderzoeken we ervaringsgericht onze eigen waarden: wat is echt belangrijk voor je in je leven/werk als supervisor. En vervolgens besteden we aandacht aan wat je weerhoudt (hindernissen, gedachtenconstructies) in contacten met anderen en wat je kan helpen (steunende context organiseren) om daar meer tijd en aandacht aan te besteden. Dit alles met het doel om als prof. begeleider veerkrachtig en flexibel te blijven en vooral trouw aan je waarden te werken.

Het oefenen doen we ‘op eigen niveau’ …vanzelfsprekend bespreken we aansluitend hoe je dit ACT perspectief en de oefeningen ook in het begeleiden van je supervisanten kunt gebruiken.

Trainers:

Nedim Köse (psycholoog/tai-chi master) & Jeannette Verhoeven (leersupervisor/ ACT-trainer). Collega’s vanuit het werk aan de huisartsopleiding.

Heel graag tot daar en dan, ziens!

Nedim & Jeannette 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via onderstaande knop Inschrijven tot uiterlijk 26 september of zoveel eerder dan het vol is. Er is plek voor 24 leden. De inschrijving is compleet na het overmaken van de kosten voor catering en huur locatie. Graag tot ziens!

 

 

Locatie

Volgt
Volgt Volgt
Volgt Volgt
(Start)datum: 
1 oktober 2022