Afscheid nemen in begeleidingsrelaties (0,5 PE)

Organisator: 
zwolle
Locatie: zwolle
(Start)datum: 
14 januari 2020

Op 14 januari organiseren we de workshop Afscheid nemen in de begeleidingsrelatie.

Afscheid nemen is vaak een moment dat onwennig voelt. Je hebt iets opgebouwd met elkaar, je hebt een tijd met elkaar gewerkt en dan stopt het. De ene keer is dat meer ingrijpend dan de andere keer. Hoe is het afscheid nemen voor jou als begeleider? Hoe is het voor je cliënt of supervisant?

Datum: 14 januari 2020     
Tijd: 19.30 - 22.00 uur

Afscheid, identiteit en afhankelijkheid
Afscheid nemen heeft een zekere existentiële dimensie voor de cliënt. Het doet iets met zijn identiteit. Identiteit wordt gekleurd door je relaties. In die relaties heeft de ander een betekenis voor je. Bij het afscheid nemen stopt dat. De intensiteit van het afscheid nemen is sterk afhankelijk van de intensiteit van de relatie en de betekenis die je hebt voor elkaar: wat geef je op? Een ander aspect is de mate van afhankelijkheid in de relatie. Heeft de cliënt je nodig? Wie ben je geworden voor je cliënt?

Aandacht voor afscheid
Het is zowel menselijk als professioneel gezien belangrijk serieuze aandacht te besteden aan het proces van afscheid nemen. Het gaat om het onthechten van de relatie. De begeleider helpt de cliënt de afhankelijkheid terug te nemen en hem de competenties bij te brengen om het weer zelf aan te kunnen. De stelling in deze workshop is: “verwaarlozing van het proces van afscheid nemen, versterkt de kwetsbaarheid van de cliënt. Zorgvuldig en methodisch afscheid nemen versterkt de identiteit en zelfstandigheid van de cliënt”.

Het proces van afscheid nemen begint bij de intake, het moment waarop de relatie start. De begeleider is alert op de overdracht van de cliënt en kiest positie in de relatie in de polariteiten zoals afstand – nabijheid, sturen – loslaten, etc. Als je in die polariteiten, om welke reden dan ook, veel ruimte geeft voor afhankelijkheid en ongelijkheid in de relatie, wordt het proces van afscheid nemen complexer. Als jbegeleider moet je je bewust zijn van je eigen handelen en de bronnen van je eigen valkuilen en tegenoverdracht.

In de workshop besteden we aandacht aan:

  • Het verkennen van de existentiële dimensie van afscheid nemen
  • Reactiepatronen bij afscheid nemen
  • Verwerkingstaken bij afscheid nemen
  • De rol van de hechtingsachtergrond van de cliënt
  • Afscheid nemen ter versterking van een nieuw perspectief
  • Methodische handvatten in het proces van afscheid nemen.

Over de begeleider:
Bertus Leijenhorst is docent aan de opleiding Social Work van hogeschool VIAA in zwolle. Hij heeft daarnaast een eigen praktijk voor relatietherapie en coaching (www.krachtstroom.nu). Hij heeft ongeveer 25 jaar ervaring in het opleiden en begeleiden. Hij is de schrijver van het boek Met passie naar professionaliteit (Amsterdam, Boom uitgevers). Daarin staat een hoofdstuk over 'Afscheid nemen in begeleidingsrelaties'.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden via onderstaande knop inschrijven tot uiterlijk 10 januari. Er is plek voor maximaal 30 deelnemers. Om aan te kunnen melden moet je eerst inloggen. Mocht je verhinderd zijn dan kun je via de website ook weer uitschrijven. Doe dit alsjeblieft tijdig (uiterlijk 4 dagen voor aanvang), zodat je geen plek bezet houdt voor andere geïnteresseeerden en wij geen onnodige kosten hoeven te maken. Na inschrijven vind je een knop uitschrijven onderaan de bijeenkomst. 

 

 

 

Locatie

De Bolder
Dobbe 29
8032 JW zwolle
(Start)datum: 
14 januari 2020